Opozícia opäť navrhuje podrobnejšie majetkové priznania funkcionárov

NETKY.SK • 26 September 2014, 13:13 • 2 min
Opozícia opäť navrhuje podrobnejšie majetkové priznania funkcionárov

BRATISLAVA - Opozícia opäť predkladá novelu zákona o konflikte záujmov, ktorá má sprísniť majetkové priznania verejných funkcionárov. Ide o kompromisný návrh, na ktorom sa v roku 2013 dohodli všetky opozičné strany spolu so Smerom-SD. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Miroslav Beblavý (nezaradený, Sieť), Lucia Žitňanská (Most-Híd), Martin Poliačik (SaS).

slovakia

left justify in out

Pod návrh sa podpísali aj poslanci ďalších opozičných strán. Opozícia vyzýva Smer-SD, aby ho podporil, je ochotná hovoriť o prípadných ústupkoch v novele. K sprísneniu majetkových priznaní sa zaviazali všetky strany pred voľbami.

 

S kompromisným návrhom pôvodne nemal problém ani predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Sociálni demokrati však od neho napokon odstúpili a opozícia ho predkladala sama. Smer-SD ho vtedy v pléne nepodporil. Paška pred niekoľkými týždňami avizoval, že pripravená novela príde do parlamentu opäť na jeseň. Okrem návrhu, ktorý dnes predkladá opozícia, žiadny iný dosiaľ neprišiel.

 

Beblavý, Žitňanská aj Poliačik varujú, že ak parlament neprijme novelu na októbrovej schôdzi, podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov v tomto volebnom období neuvidíme. "Dnes máme poslednú šancu, aby sme predvolebný záväzok splnili v tomto volebnom období," povedala Žitňanská. Podrobnejšie majetkové priznania by podľa nej mohli prispieť k návratu dôveryhodnosti politikov. Ľudia podľa Žitňanskej majú právo vidieť, či majetok verejného funkcionára zodpovedá jeho príjmom. Pripomenula, že verejnosť dnes politikom neverí a treba to riešiť.

 

Opozícia pochybuje, že Smer-SD má skutočne záujem, aby verejní funkcionári podrobnejšie zverejňovali svoj majetok. To, že dosiaľ nie je táto novela prijatá, si vysvetľuje strachom niektorých funkcionárov Smeru-SD. "Ak by bol prijatý tento zákon, tak pre ľudí, ktorí majú problém vysvetliť svoje príjmy, by mohol predstavovať problém. Ak sú vo funkciách ľudia, ktorí sa obávajú, tak si viem predstaviť, že dali vo vnútri zásadný rozpor," uviedol Beblavý.

 

Žitňanská doplnila, že takýto zákon v kombinácii s aktívnym šéfom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií akým bol Beblavý, by bola silná zbraň voči funkcionárom, ktorí majú čo skrývať. Podľa Poliačika sú slová Smeru-SD o transparentnosti len vtip.

 

Opozícia pripomína, že všetky parlamentné strany pred parlamentnými voľbami sľúbili sprísniť majetkové priznania verejných funkcionárov. Návrh, na ktorom sa zhodla opozícia so Smerom-SD a ktorý predkladá dnes opozícia, má priniesť podrobnejší prehľad o majetku verejných funkcionárov a tým zlepšiť kontrolu. Po novom by sa mali dať lepšie porovnávať majetkové prírastky a legálne príjmy verejného funkcionára. Majetkové priznania by mali podávať všetci verejní funkcionári volení parlamentom.

 

Mali by priznávať aj dary nad 4000 eur a majetok opisovať. Tiež by mali informovať o prenájme alebo výpožičke. Pokiaľ by funkcionár rozhodoval o veci, na ktorej má osobný záujem, mal by byť povinný svoj osobný záujem oznámiť predtým, ako na rokovaní o veci vystúpi, alebo o nej bude hlasovať. Zmeny by sa mali dotknúť aj pokút za porušenie zákona.

 

Novela prináša napríklad aj možnosť menšine v parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií namietať na Ústavnom súde SR rozhodnutie väčšiny. Dnes sa totiž stáva, že výbor má dať pokutu funkcionárovi napríklad za zle podané majetkové priznanie, no väčšina to odmietne a tým sa prípad uzatvára. Po novom by rozhodnutie väčšiny mohol Ústavný súd SR zvrátiť. "Bol by koniec beztrestnosti vládnej solidarity," vyhlásil Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona