Opozícia odovzdala podpisy, Čislák bude čeliť pokusu o odvolanie

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 11:42 • 2 min
Opozícia odovzdala podpisy, Čislák bude čeliť pokusu o odvolanie

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) bude do siedmich dní čeliť na pôde Národnej rady (NR) SR pokusu o vyslovenie nedôvery. Predstavitelia opozičných strán NOVA, SaS a OĽaNO dnes odovzdali podpisy poslancov potrebné na iniciovanie mimoriadneho rokovania pléna.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) musí zvolať schôdzu do siedmich dní. Pri návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády sa program rokovania neschvaľuje, schôdza sa konať určite bude. Opozícia odovzdala spolu 33 podpisov, pridali sa aj poslanci Mosta-Híd a KDH.

 

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic povedal, že Čislák síce prišiel do funkcie ministra s tým, že rezort sprevádzaný škandálmi sa pokúsi očistiť, ale robí opak. "Snaží sa zamiesť kauzy pod koberec," povedal Lipšic a spomenul kauzy piešťanského CT, stravovacie tendre v nemocniciach či situáciu v žilinskej nemocnici.

 

Lipšicovi sa tiež nepáči, že napriek protestu Krajskej prokuratúry v Trnave voči výmene riaditeľa piešťanskej nemocnice z dôvodu nezákonne zloženej správnej rady, sa doteraz náprava neurobila. "Zdá sa, že súčasná riaditeľka bola vymenovaná nezákonne. Malo by to byť napravené a vo funkcii by mal byť bývalý riaditeľ," myslí si Lipšic. Podľa jeho slov aj v Smere-SD sú ľudia, ktorí pri korupcii majú mantinely a ktorí ich nemajú. "Bolo by fajn, keďže ide o zdravotníctvo a ľudské životy, keby to premiér Robert Fico (Smer-SD) zvážil a dal za ministra niekoho, kto má nejaké mantinely," odporučil.

 

Líder OĽaNO Igor Matovič je presvedčený, že slovenské zdravotníctvo veľmi trpí rakovinou v podobe korupcie. "Preto potrebujeme za ministra statočného človeka, ktorý sa rozkrádačkám postaví," apeloval.

 

O veľkom rozsahu korupcie v zdravotníctve je presvedčený aj podpredseda SaS Ľubomír Galko. "Nie je to záležitosť len súčasnosti, ale korupcia tam nikdy nemala také rozmery. Minister Čislák mal šancu ukázať, že chce zmenu, sme však svedkami opaku. Bol zaradený spätný chod. Bolo by preto žiaduce, aby Čislák sám vyvodil zodpovednosť a odišiel. Ak premiér nechce mimoriadnu schôdzu, stačí, ak ho sám odvolá. Možno by sa uľavilo nielen občanom, ale aj jemu samotnému," uzavrel.

 

Predseda vlády SR sa však nedávno za Čisláka postavil. Na margo ministrovho výroku, ktorý označil kauzu CT v Piešťanoch za pseudokauzu a odstúpenie Zuzany Zvolenskej z postu ministerky za zbytočné, predseda vlády v RTVS povedal, že on rozhodnutia Zuzany Zvolenskej, Renáty Zmajkovičovej a Pavla Pašku privítal a považuje ich za správne.

 

Na druhej strane Fico priznal, že Čislák je pod obrovským tlakom práve zo strany premiéra. "Ukáže sa, či ho zvládne, alebo nie. On, chudák, sa dostal k veľkému problému, vytvára sa obrovský tlak okolo zdravotníctva. Na jednej strane ho chcem chrániť, na druhej strane naňho musím vytvárať obrovský tlak. Zatiaľ si plní úlohy tak, ako to od neho očakávam. Uvidíme, ako bude pokračovať," povedal Fico.

 

Riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková dnes odkázala, že opoziční poslanci dokazujú nezáujem o zistenie skutočného stavu zdravotníctva a ide im iba o politické divadlo. "Dôkazom toho je aj fakt, že ani nepočkali na správu o stave zdravotníctva, ktorú zadal ministrovi vypracovať gesčný Výbor NR SR pre zdravotníctvo. Tým ukázali, aký majú vzťah k pacientom," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies