Opozícia oceňuje, že Fico sa nezúčastní na vojenskej prehliadke

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 13:41 • 2 min
Opozícia oceňuje, že Fico sa nezúčastní na vojenskej prehliadke

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka dlho zbieral odvahu, kým tlmočil slovenskej verejnosti to, čo jej už dávno cez médiá oznámil český prezident Miloš Zeman aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

„Rozhodnutie zúčastniť sa na oslavách je signálom, že Moskva je jeho srdcu naďalej mimoriadne blízka. To, že sa však nezúčastní na vojenskej prehliadke dokazuje, že jeho poradcom zostal aspoň kúsok zdravého rozumu,“ povedal pre agentúru SITA Galko.

 

Poslanec NR SR za Most-Híd František Šebej považuje zo dobré a užitočné gesto návštevy Poľska a Kyjeva, kde si Fico pripomenie koniec vojny pred cestou do Moskvy. Šebej rovnako oceňuje, že Fico sa nakoniec nezúčastní na vojenskej prehliadke v Moskve. „Keďže ide o vojenskú prehliadku armády, ktorá sa zúčastňuje na agresii v inom štáte, bolo by to faux pas,“ komentoval prípadnú Ficovu účasť na vojenskej prehliadke Šebej. Poslanec za stranu Most-Híd nepovažuje premiérovu návštevu Ruska pri oslavách víťazstva nad fašistom za chybu, ale vzhľadom na situáciu okolo Ukrajiny by považoval za lepšie, keby predseda vlády do Moskvy vôbec necestoval podobne ako väčšina európskych štátnikov. Úctu padlým podľa Šebeja treba vzdávať najmä na miestach, kde padli a kde sú pochovaní, teda na vojenských cintorínoch. 

 

„Nie som fanúšik Robert Fica, ale v tomto prípade si myslím, že sa rozhodol vyvážene a správne. Pri účasti v Moskve považujem za najdôležitejšie, že premiér sa nezúčastní na demonštrácii sily Vladimira Putina – vojenskej prehliadke,“ reagoval predseda OĽaNO Igor Matovič. 

 

Obete druhej svetovej vojny si podľa lídra strany Sieť Radoslava Procházku zaslúžia bezvýhradnú poctu a uznanie. „Podiel Červenej armády na porážke fašizmu je nespochybniteľný, prípadná účasť predsedu vlády na vojenskej prehliadke armády dnešnej Ruskej federácie v jednom zástupe s Kim Čong Un-om by však záujmom Slovenska uškodila,“ konštatoval Procházka. Sieť si podľa jeho slov 70. výročie konca vojny pripomenie veľmi výrazne. „Pretože mier v Európe považujeme za hodnotu, ktorá sa nedá preceniť. Je základom akejkoľvek prosperity a ďalšieho rozvoja. Naši predstavitelia si pamiatku tých, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska, pripomenú na viacerých cintorínoch v regiónoch Slovenska,“ uzavrel Procházka. 

 

Fico sa zúčastní na oslavách výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Podľa premiéra nikto nepochybuje o tom, že rozhodujúcu úlohu na páde fašizmu mal vtedajší Sovietsky zväz a rovnako nikto nepochybuje o tom, že pád fašizmu bol základom novej Európy. "Môžem povedať, že 7. mája by sa malo konať podujatie v Poľsku, kde sa má pripomínať takisto koniec fašizmu, odtiaľ sa siedmeho večer vrátim do Liptovského Mikuláša. 8. mája ráno v Liptovskom Mikuláši budú oficiálne oslavy ukončenia vojny na Slovensku. Odtiaľ odletím do Kyjeva, kde 8. mája večer budú v Kyjeve ďalšie oslavy ukončenia druhej svetovej vojny a pádu fašizmu a 9. mája sa zúčastním na kladení vencov a na recepcii v Moskve k ukončeniu druhej svetovej vojny," povedal Fico na dnešnom HN Clube.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies