Opozícia nového šéf prokuratúry,nenavrhne

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 11:23 • 2 min
Opozícia nového šéf prokuratúry,nenavrhne

BRATISLAVA – Strany Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) nenavrhnú kandidáta na post generálneho prokurátora a prípadných volieb sa KDH a SDKÚ-DS nezúčastní.

slovakia

left justify in out

„NR SR má legitímne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora, preto nevidíme dôvod niekoho navrhnúť,“ povedal pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan, ktorý bude presadzovať, aby sa kresťanskí demokrati nezúčastnili na voľbe. „Som sklamaný, že Pavol Paška vypísal termín volieb napriek prísľubu premiéra, že do rozhodnutia ústavného súdu voľby nezrealizujú. Predseda NR SR robí takto z premiéra Roberta Fica klamára,“ vyhlásil Abrhan.

Kandidáta nenavrhne ani Most-Híd. „V žiadnom prípade. Je riadne zvolený generálny prokurátor, len nie je vymenovaný,“ povedal pre agentúru SITA podpredseda strany László Solymos. Ten pripomenul, že ústavný súd prijal opozičnú sťažnosť proti vládnou väčšinou schválenému zákonu o konaní pred ústavným súdom. „Nie je priestor, aby boli nové voľby. Máme zvoleného kandidáta, treba ho vymenovať,“ povedal s tým, že v strane budú ešte rokovať, aký postoj zaujmú k samotnej voľbe. Kandidáta nenavrhne ani SDKÚ-DS. „Máme legitímne zvoleného generálneho prokurátora a preto nenavrhneme nikoho a voľby sa nezúčastníme,“ povedal podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. 

SaS vyzvala všetkých prokurátorov na Slovensku, aby odmietli ponuku strany Smer zúčastniť sa na vyhlásenej voľbe generálneho prokurátora. Aj podľa liberálov má totiž Slovenská republika riadne zvoleného generálneho prokurátora v osobe Jozefa Čentéša. Ohlásenej voľbe generálneho prokurátora chýba podľa SaS potrebná 

Podľa predsedu parlamentného ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja (Smer-SD) je momentálne priskoro hovoriť o možných kandidátoch na šéfa generálnej prokuratúry. „Informácia o vypišaní volieb bola pre mňa novinkou. Do 13. júna uvidíme, či niekto z poslancov predloží kandidáta,“ povedal pre agentúru SITA. Právny stav je však podľa neho taký, že nič nebráni voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. „To si určite uvedomujú aj opoziční poslanci, ktorí trojročnú agóniu spôsobili voľbou, ktorú aj Iveta Radičová nazvala fraškou,“ konštatoval. 

Ak poslanci do národnej rady predložia kandidátov na funkciu generálneho prokurátora, ktorí budú spĺňať zákonom stanovené podmienky, tajná voľba sa uskutoční ako prvý bod 20. schôdze parlamentu v utorok 18. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona