Opozícia neuspela s obmedzením veku sudcov

NETKY.SK • 2 December 2015, 18:23 • 2 min
Opozícia neuspela s obmedzením veku sudcov

BRATISLAVA – Parlament dnes neschválil novelu ústavy, v ktorej opozičné strany KDH a Most-Híd navrhovali, aby mal prezident SR povinnosť odvolať sudcu z funkcie, ak dosiahne vek 67 rokov. V súčasnosti ústava prezidentovi stanovuje len možnosť, že môže sudcu odvolať, ak dosiahne vek 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Novelu ústavy predkladali poslanci Pavol Hrušovský, Lucia Žitňanská, Ján Figeľ a Béla Bugár. S návrhom prišiel prezident SR Andrej Kiska v Deň Ústavy SR, 1. septembra. „Novela ústavy má jasne deklarovať povinnosť prezidenta odvolať sudcu, ak dovŕši vek 67 rokov. Teraz mal túto možnosť stanovenú veľmi široko, nejasne, bez objektívneho obmedzenia,“ povedal pre agentúru SITA Hrušovský s tým, že na prvý pohľad je to možno malý krok, ale každá zmena, ktorá prinesie sprehľadnenie a skvalitnenie činnosti súdov, je vítaná a treba ju podporiť. „Každý krok totiž vedie k zlepšeniu vymožiteľnosti práva a to by malo byť cieľom tak opozície, ako aj vládnej strany," dodal. Hrušovský nepovažuje v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami túto novelu ústavy za účelovú. „Predsa v tomto volebnom období sme urobili v parlamente niekoľko zásadných zmien v súdnictve a schválenie tejto ústavnej novely by som považoval aj za určité zavŕšenie snahy poslancov zmeniť na Slovensku súdnictvo k lepšiemu," zdôraznil.


Podľa platnej ústavnej úpravy prezident republiky môže odvolať sudcu všeobecného súdu po dosiahnutí veku 65 rokov. Predpokladom na takéto rozhodnutie prezidenta republiky je návrh Súdnej rady Slovenskej republiky, ktorý je súdna rada povinná podať. V Ústave Slovenskej republiky ani v nadväzujúcej zákonnej úprave nie sú ustanovené žiadne kritériá, ktoré určujú, akým spôsobom prezident republiky vykonáva túto svoju právomoc.


Predseda parlamentu Peter Pellegrini už skôr konštatoval, že Smer novelu ústavy nepodporí a odchody sudcov do dôchodku by mal riešiť nový parlament. Podľa Pellegriniho si zmeny ústavy vyžadujú čas a treba podrobne diskutovať aj so sudcami. Zároveň by podľa Pellegriniho bolo vhodné otvoriť diskusiu aj o ďalších zmenách. „Napríklad o menovaní ústavných sudcov prezidentom, aby bolo z ústavy zrejmé, že prezident musí vybrať jedného z dvoch kandidátov, ktorých mu navrhne NR SR," konštatoval Pellegrini.


Kiska 1. septembra požiadal listom poslancov o novelu Ústavy SR s cieľom zaviesť jasné pravidlá pre vek, do ktorého sudcovia nižších súdov a Najvyššieho súdu SR môžu vykonávať svoju profesiu. Neskôr Kiska o návrhu diskutoval so zástupcami politických strán v parlamente na poslaneckom grémiu. Prezident navrhoval, aby všetci sudcovia, ktorí dosiahli vek 67 rokov na všeobecnom súde (nižšie súdy) a 70 rokov na Najvyššom súde SR, automaticky skončili vo funkcii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies