Opozícia nesúhlasí, aby sa o odvodovej úľave rokovalo v skrátenom režime

NETKY.SK • 25 November 2014, 18:43 • 2 min
Opozícia nesúhlasí, aby sa o odvodovej úľave rokovalo v skrátenom režime

BRATISLAVA - Opoziční poslanci sa počas dnešného rokovania parlamentu pustili do kritiky vlády za to, že navrhla prerokovať novelu zákona o zdravotnom poistení v skrátenom režime.

slovakia

left justify in out

Napriek kritike vládna väčšina skrátené konanie odobrila. Právna norma má zaviesť do praxe odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) na zdravotné odvody. "Robíte to narýchlo, nedávate čas na vecnú diskusiu. K tomuto sa musia vyjadriť aj podnikatelia, nezávislé inštitúcie," odkázal v pléne poslancom vládnej strany Smer-SD poslanec za Most-Híd Ivan Švejna. Podľa neho schválenie právnej normy bude mať veľa negatívnych dôsledkov.
     

Vláda Roberta Fica uviedla, že o zavedení OOP je potrebné rokovať v skrátenom legislatívnom konaní z toho dôvodu, že od 1. januára budúceho roka sa zvyšuje minimálna mzda, a preto je potrebné prijať návrh zákona v rovnakom čase. "V prípade jeho prijatia v neskoršom čase by hrozili štátu značné hospodárske škody vyplývajúce najmä z výrazného zvýšenia ceny práce pre zamestnávateľov nízkopríjmových osôb a súvisiacim hroziacim prepúšťaním, rastom nezamestnanosti a hospodárskymi ťažkosťami podnikov," zdôvodnila vláda.
     

Švejna však pripomenul, že minimálna mzda sa zvyšuje každý rok, a to podľa neho nie je nepredvídateľná udalosť, a teda ani dôvod na skrátené legislatívne konanie. "To je strašná irónia, lebo Smer vždy tvrdil, že zvýšením minimálnej mzdy sa nič nedeje, že to len prospeje. Vy ste teraz ale explicitne povedali, že keď neadekvátne zvýšite cenu práce, tak jednoducho poškodzujete podnikateľské prostredie," dodal Švejna.
     

So skráteným režimom nesúhlasí ani Jozef Mihál (SaS). "Uvedené dôvody na skrátené legislatívne konanie je čistá faloš. Je to čistý marketing a čistá neschopnosť prijímať rozumné opatrenia a načas," podotkol Mihál.
     

Pripomenul, že v júni tohto roka vládna strana avizovala zavedenie OOP a už v polovici augusta tohto roka vedela nastavenie odvodovej úľavy. Následne mala podľa neho čas predložiť návrh na zavedenie OOP do pripomienkového konania, na rokovanie tripartity, vlády a potom parlamentu do prvého čítania. "Keby ste boli féroví, mali by sme ho teraz v druhom čítaní a bol by dostatok času, aby sa k tomu vyjadrili poslanci aj odborná verejnosť," myslí si Mihál.
     

Uviedol tiež, že takto narýchlo pripravené zmeny spôsobia problémy napríklad softvérovým firmám, či zdravotným poisťovniam. "Musia si upraviť systém, aby vedeli upraviť všetky januárové tlačivá. Máte veľa technických chýb v návrhu zákona. Ak to neopravíte, nebude to dobre fungovať. Keď sa s tým rýchlo niečo nespraví, tak vo februári, marci sem donesiete novelu a budete to zase opravovať. Vy tu robíte marketing, sociálne balíčky a nerobíte zákony, akoby sa mali," dodal Mihál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona