Opozícia navrhuje nový spôsob výpočtu platu poslancov

NETKY.SK • 3 December 2013, 11:25 • 2 min
Opozícia navrhuje nový spôsob výpočtu platu poslancov

BRATISLAVA - Plat poslanca by viac nemal byť naviazaný na priemerný plat v národnom hospodárstve. Po novom by mala byť v zákone uvedená pevná suma 1961 eur, ktorá by sa valorizovala iba o infláciu.

slovakia

left justify in out

Takýto pozmeňujúci návrh predložila časť opozičných poslancov na čele s Martinom Poliačikom (SaS) k návrhu novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorým chce strana Smer-SD pre budúci rok zmraziť platy. V súčasnosti sa plat poslanca rovná trojnásobku priemernej mzdy. Po novom by to teda bola pevná suma 1961 eur, plus diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca vo výške 0,71 násobku platu poslanca ak má trvalý pobyt v Bratislavskom kraji a vo výške 0,82 násobku ak má pobyt mimo tohto kraja. Takýto výpočet by sa mal po prvýkrát uplatniť v roku 2015.

Opoziční poslanci tento spôsob výpočtu považujú za jednoduchší. Argumentom na zmenu je podľa nich paradoxný jav ekonomickej krízy, keď stúpa priemerná mesačná mzda napriek rastúcej nezamestnanosti. Poslanci potom opakovane pristupujú k zmrazovaniu svojich miezd.

Iný spôsob úpravy platov navrhli poslanci OĽaNO. Tí si to predstavujú tak, že platy politikov majú byť zmrazené na úrovni roku 2011 až dovtedy, kým rozpočet verejnej správy nebude hospodáriť bez straty. "V súčasnej ekonomickej situácii by práve ústavní činitelia ako poslanci či ministri mali mať naviazaný svoj plat na hospodárenie štátu. Ak samotný štát vytvára deficit, čiže hospodári so stratou, je nemysliteľné, aby jeho predstavitelia - politici mali nárok na zvyšovanie svojich platov," myslia si.

KDH zasa presadzuje, aby poslanec NR SR v prípade, že vykonáva aj inú funkciu platenú z verejných zdrojov, mohol poberať len plat poslanca. V NR SR je veľa poslancov, ktorí okrem tejto funkcie poberajú aj plat za posty krajských či mestských poslancov, primátorov alebo starostov či predsedov krajov. V parlamente sedia aj riaditelia štátnych nemocníc či šéf Sociálnej poisťovne.

O predložených pozmeňujúcich návrhoch ako aj o zmrazení platov ústavných činiteľov by sa malo hlasovať dnes po 17.00 hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies