Opozícia napadne zákon o organizácii ÚS v najbližších hodinách

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 14:09 • 2 min
Opozícia napadne zákon o organizácii ÚS v najbližších hodinách

BRATISLAVA – Predstavitelia Ľudovej platformy sa chystajú v najbližších hodinách na Ústavnom súde (ÚS) SR napadnúť zákon o organizácii ÚS, ktorý už podpísal prezident Ivan Gašparovič. Novelu schválil vládny Smer-SD v skrátenom režime s tým, že má riešiť patovú situáciu na ÚS.

slovakia

left justify in out

"Jedinou možnou odpoveďou opozície na podpis prezidenta pod zákon o Organizácii Ústavného súdu SR je podanie na Ústavný súd, ktorého súčasťou je aj návrh na predbežné opatrenie na pozastavenie účinnosti tohto zákona," reagovala predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Návrh, ktorý podpísalo 44 opozičných poslancov zo všetkých klubov, bude podľa nej v najbližších hodinách doručený na Ústavný súd SR.

Schválenie a podpísanie zákona považuje Žitňanská za pošliapanie profesionálnej cti a ústavnej zodpovednosti sudcov, ktorí nepochybne chceli a vedeli vo veci rozhodnúť, aj keď boli na väčšinu sudcov vznesené námietky zaujatosti. "Dnes sa proti svojej vôli stávajú účastníkmi politickej hry premiéra Fica, prezidenta Gašparoviča a predsedníčky (ÚS SR, pozn. TASR) Macejkovej a musia rozhodovať v ústavne nekonformnej situácii," dodala.

Podanie na Ústavný súd je podľa Žitňanskej pripravené, čaká sa iba na uverejnenie novely zákona v Zbierke zákonov. "Zákonná moc prijala zákon, ktorý neguje v konaní s doktorom Čentéšom dve právoplatné rozhodnutia o vylúčení sudcov z rozhodovania vo veci doktora Čentéša," vysvetlila Žitňanská dôvod podania. Táto novela má podľa nej riešiť to, aby o Čentéšovej sťažnosti proti nevymenovaniu za generálneho prokurátora rozhodoval senát v zložení, ktoré vyhovuje Smeru a prezidentovi. "Ak by išlo o to zlepšiť právne prostredie a uľahčiť situáciu Ústavnému súdu, tak novela vyzerá z hľadiska obsahu inak," vyhlásila.

Podpísanie zákona zo strany prezidenta neprekvapilo podpredsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana. "Už dlhodobo tvrdíme, že pán prezident aj pani predsedníčka Ústavného súdu konajú v súčinnosti s predsedom vlády a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Žiaľ, takéto niečo sa dalo očakávať," povedal dnes Abrhan. Spolu s kolegami z Ľudovej platformy musia podľa neho vyčerpať všetky možnosti, ktoré v tejto kauze umožňuje Ústava SR. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos vyhlásil, že podpísaním zákona hlava štátu pokračuje "v tej línii, ktorú doteraz v tejto kauze robila". Prezident podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka svojím krokom len zavŕšil ignoráciu ústavy a ústavných zákonov. "Toto, čo spravila strana Smer, bolo len zavŕšením protiprávneho konania a myslím si, že Ivan Gašparovič potvrdil svoje slová z minulosti, že je akoby členom Smeru," dodal Galko.

Opozícia vyzbierala podpisy pod podanie, ktorým chce zákon napadnúť na ÚS SR, už začiatkom mája. Zákon má riešiť patovú situáciu na ÚS, ktorá vznikla v spore nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Opozícia vidí za schválením právnej normy snahu Smeru-SD zvoliť si čo najskôr a za akúkoľvek cenu vlastného generálneho prokurátora.

Premiér Robert Fico odôvodnil zrýchlené prerokovanie zákona zhoršovaním stavu na Generálnej prokuratúre (GP). Podľa neho sa hromadia informácie, ktoré naznačujú, že na GP musí nastať výmena. "Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer, a to si nemôžeme dovoliť," vyhlásil. O aké informácie ide, sa verejnosť ani poslanci nedozvedeli. Fico neprišiel na rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, kde mal na požiadanie poslancov vysvetliť závažné skutočnosti na GP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies