Opozícia na zvolanie výboru pre útoky Rómov nemá dosť podpisov

NETKY.SK • 18 Február 2014, 11:08 • 2 min
Opozícia na zvolanie výboru pre útoky Rómov nemá dosť podpisov

BRATISLAVA – Opozičným poslancom, ktorí sú členmi parlamentného brannobezpečnostného výboru sa nepodarilo zohnať päť originálov podpisov na zvolanie mimoriadneho rokovania ich výboru.

slovakia

left justify in out

Predmetom rokovania majú byť útoky mladých Rómov na starších ľudí na východe Slovenska. Posledný sa stal v piatok minulý týždeň v Sačurove v okrese Vranov nad Topľou. Nezaradený poslanec a podpredseda výboru Alojz Hlina získal originály podpisov Daniela Lipšica, Richarda Vašečku a Ľubomíra Galka. Na zvolanie výboru však potrebuje päť podpisov. Martin Fedor je však vo Vysokých Tatrách a Andrej Hrnčiar v Taliansku. Podľa Hlinu šéf výboru Jaroslav Baška odmieta uznať preskenované podpisy odcestovaných poslancov. „Je to trápna obštrukcia. Nikde nie je napísané, že má byť doručený originál podpisu. Je to trápne, ale dosiahnu iba to, že sa to o deň omešká a minú sa peniaze na kuriéra,“ povedal dnes pre agentúru SITA Hlina s tým, že Fedor pošle svoj originálny podpis dnes cez kuriéra.

O piatkový útok v Sačurove, kde sedem rómskych chlapcov vo veku od 10 do 16 rokov napadlo 65-ročného muža, sa v pondelok zaujímal priamo v obci poslanec NR SR Pavol Zajac (KDH). Podľa neho na východe Slovenska, najmä pri problematických rómskych osadách, treba personálne posilniť políciu. Ako povedal Zajac pre agentúru SITA, je nevyhnutné posilniť fyzickú prítomnosť policajtov na problematických miestach, akým je napríklad rómska osada v Sačurove. „Dnes je v Sačurove policajná stanica, na ktorej je päť policajtov. Jedným z riešení je zvýšiť počet policajtov, a to možno aj o rómskeho špecialistu, s ktorého fungovaním má polícia v okrese dobré skúsenosti,“ povedal. Navýšenie počtu policajtov sa však podľa neho nemôže udiať tak, že sa len presunú z jedného oddelenia na druhé. 

V Sačurove by bolo podľa Zajaca vhodné zriadiť rómske občianske hliadky. „Starosta obce Peter Barát sa o podporu pre hliadky uchádzal minulý rok na ministerstve vnútra, ale neuspel,“ povedal Zajac, ktorý v sprievode starostu a policajtov navštívil v pondelok aj miestnu rómsku osadu. „Sú tam dve bytovky zo 70-tych rokov, ktoré sú v dezolátnom, havarijnom stave. Stretli sme sa s niektorými Rómami a hlavne deťmi. Medzi nimi boli aj dvaja desaťroční chlapci, ktorí v piatok zaútočili na dôchodcu. Dôvodom prepadnutia bola podľa nich finančná hotovosť,“ povedal Zajac.

 
Sedem rómskych mladíkov si v piatok od dôchodcu najskôr pýtali peniaze. Keď im povedal, že žiadne nemá, začali ho biť, zvalili ho na zem a kopali do neho. Napadnutému mužovi vypadol z ruky mobilný telefón, útočníci ho vzali a utiekli z miesta preč - smerom k rómskej osade v tejto obci. Muž pri útoku utrpel viaceré zranenia vrátane zlomeniny zápästia a pomliaždeniny hlavy. Policajti útočníkov zadržali krátko po čine. Dvoch chlapcov vo veku 15 a 16 rokov obvinili zo zločinu lúpeže, ostatných, vo veku od 10 do 13 rokov, prepustili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona