Opozícia na post šéfa NKÚ zatiaľ nenavrhla nikoho

NETKY.SK • 2 September 2013, 14:15 • 2 min
Opozícia na post šéfa NKÚ zatiaľ nenavrhla nikoho

BRATISLAVA – Žiadna z opozičných strán zatiaľ nenavrhla kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). V poradí už siedme voľby na šéfa NKÚ v aktuálnom volebnom období vypísal predseda parlamentu na 12. septembra, uzávierka podávania návrhov je dnes do 16:00.

slovakia

left justify in out

Na posty podpredsedov úradu vládny Smer-SD navrhol bývalého riaditeľa daňového riaditeľstva Igora Šulaja a riaditeľa expozitúry NKÚ v Košiciach Vladimíra Tótha. "Úrad by mal mať zvolené vedenie, ktoré zabezpečí jeho funkčnosť, aby to nebolo dlhodobo nepokryté," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

"Pokiaľ Smer-SD nepristúpi na verejnú voľbu, nemá zmysel predkladať kandidátov. Prax ukázala, že Smer-SD nemá záujem na schválení opozičného kandidáta, bojí sa kontroly," uviedol pre agentúru SITA poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Aj predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Sólymos potvrdil, že pokiaľ sa postoj vládnej strany nezmení, nominanta na post šéfa NKÚ nepredložia. Kandidáta nenavrhli ani poslanecké kluby SaS a OĽaNO. "Všetci, koalícia i opozícia, sa boja ako čert kríža verejného výberového konania, ktoré OĽaNO navrhlo," konštatoval líder obyčajných Igor Matovič. 

Poslanci zatiaľ šesťkrát nedokázali zvoliť nové vedenie NKÚ. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá opakovane neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. V máji a júni zasa k vypísaným voľbám poslanci nepristúpili, keďže Smer-SD odmietol verejnú voľbu a presadil tajné hlasovanie. Vládna strana a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). 

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies