Opozícia: Kvóty na utečencov odmietajú, spoločné riešenie však nemajú

NETKY.SK • 22 Jún 2015, 18:42 • 2 min
Opozícia: Kvóty na utečencov odmietajú, spoločné riešenie však nemajú

BRATISLAVA - Opozičné strany KHD, OĽaNO, SDKÚ-DS a SaS majú na kvóty o utečencoch stanovené Európskym parlamentom rovnako nesúhlasný názor, riešenie problému s migrantmi však navrhuje každá z opozičných strán iné.

slovakia

left justify in out

,,Za najdôležitejšie považujeme zabrániť tragédiám, pri ktorých v Stredozemnom mori zomierajú ľudia", píše sa v stanovisku Predsedníctva KDH k utečeneckej kríze, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa KDH Nataša Žembová. KDH žiada, aby sa touto problematikou bezodkladne zaoberala aj Národná rada SR. Strana preferuje pomoc ľuďom priamo v krajinách, odkiaľ pochádzajú. Povinnosť poskytnúť azyl utečencom v prípade politického, etnického či náboženského prenasledovania si KDH uvedomuje, ale masívnejšie presídľovanie utečencov do krajín Európskej únie nepovažuje za správne riešenie. Systém povinných kvót na vybavenie žiadateľov o azyl strana nepodporuje, navrhuje však dohodu členských krajín Európskej únie podľa ich ekonomických a technických možností. ,,KDH bude presadzovať, aby sa jednou z prioritných krajín pre poskytovanie slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci stala Sýria," uviedla Žembová s vysvetlením, že práve tam sa nachádzajú milióny utečencov a komunity, ktoré už majú vzťahy a skúsenosti s pomocou zo Slovenska.

 

K výzve NR SR na zvolanie schôdze všetkých parlamentných strán, na ktorej by prijali spoločné stanovisko k problematike utečencov, sa pripojil aj líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič. ,,V záujme tých slušných ľudí, ktorí chcú vidieť jednoznačný postoj od politickej scény, vyzývam Petra Pellegriniho na zvolanie okrúhleho stola pre všetky parlamentné strany, aby sme zaujali jasný postoj", uviedol vo svojom stanovisku Matovič. Matovič považuje za jediné efektívne a spravodlivé riešenie, ktoré ochráni aj životy utečencov, finančnú pomoc nárazníkovým krajinám, ktoré sú podľa neho schopné aspoň čiastočne riešiť problém utečencov. ,,Musíme spoločne prijať postoj, že budeme napríklad finančne pomáhať nárazníkovej krajine Turecku, aby sa problém zbytočne nepresúval na územie Slovenskej republiky," myslí si Matovič. Za prísľubom pomoci Turecku pri problémoch s utečencami vidí Matovič aj pomoc a zabránenie smrti tisícok zúfalých ľudí, ktorí sa snažia preplaviť do Európy. 

 

,,Kvóty sú nezmysel, ktorý nič nerieši, len posúva riešenie problému do ďaleka a je vodou na mlyn prevádzačom," tvrdí poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Podľa neho treba utečencom a južným krajinám Európy pomôcť inak ako kvótami. Navrhuje preto niekoľko vlastných riešení, napríklad prísnu ochranu južnej hranice EÚ nielen na súši, ale aj na mori a ako uviedol, ,,keď to bude potrebné, zapojiť aj sily a prostriedky NATO". Riešenie situácie vidí aj v dôslednom selektovaní utečencov ohrozených na živote vplyvom vojnových konfliktov od ekonomických migrantov ešte pred tým, ako im úrady pohyb po EÚ umožnia. Kaník preto navrhuje všetkých migrantov umiestňovať v záchytných táboroch podľa jeho slov ,,najlepšie mimo pevninskej časti EÚ", kde sa budú môcť naučiť jazyk, osvojiť si kultúru a pravidlá života v EÚ a získať prácu. Návrhom takýchto opatrení chce Kaník zastaviť nielen migračnú vlnu, ale aj ohrozenie ekonomickej a sociálnej stability štátov EÚ, ktoré podľa neho táto vlna spôsobuje. 

 

Strana Sloboda a Solidarita podporuje operáciu EUNAVFOR, námornú operáciu v Stredozemnom mori, ktorá má zabrániť prevádzačom dostať utečencov do Európy. ,,Škoda, že k takejto akcii dochádza až teraz, keď sa situácia okolo prisťahovalcov vymyká z rúk," uviedla v stanovisku strany SaS hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. SaS verí, že ozbrojené sily budú disponovať dostatočne silným mandátom, ktorý im umožní ničiť plavidlá pašerákov a vracať ilegálnych migrantov tam, kde sa na ne nalodili. ,,Proces posudzovania azylu treba priblížiť k štátom, kde tieto hrozby ich občanom reálne hrozia. Pôda Európskej únie nie je tým správnym miestom," povedal predseda SaS Richard Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona