Opozícia kritizuje väčšie právomoci pre primátorov

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 07:28 • 2 min
Opozícia kritizuje väčšie právomoci pre primátorov

BRATISLAVA - Novela zákona o obecnom zriadení, ktorá posilňuje kompetencie primátorov a starostov, podľa opozičných poslancov posilňuje princíp politických nominácií, ktoré deformujú správu vecí verejných.

slovakia

left justify in out

"Do funkcií sa tak nedostanú odborníci. A my potrebujeme do výkonu dostať kvalitných ľudí," uviedol v rozprave v závere piateho dňa 21. schôdze poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Podľa návrhu zákonodarcov za Smer-SD by mali riaditeľov rozpočtových či príspevkových organizácií obce menovať a odvolávať primátori a starostovia. Táto kompetencia v súčasnosti prislúcha miestnemu zastupiteľstvu. Zámer sa nepáči ani poslancovi za SDKÚ-DS Viliamovi Novotnému, podľa ktorého oberá zastupiteľstvá a ich poslancov o možnosť podieľať sa na spravovaní majetku mesta. Novela podľa jeho slov posilňuje rolu primátorov, ktorí si z mesta budú môcť spraviť niečo na spôsob vlastnej firmy.

Jedna z predkladateliek právnej normy, poslankyňa za Smer-SD a primátorka Humenného Jana Vaľová argumentovala, že obsadzovanie funkcií v mestských firmách je aj dnes predmetom politických dohôd medzi poslaneckými klubmi v zastupiteľstvách. Zdôraznila, že primátori zodpovedajú za chod mesta a tak by prirodzene mali mať kompetencie priamo si vyberať riadiacich pracovníkov rozpočtových a príspevkových organizácií a nie "bojovať" s rôznymi dosadenými kandidátmi. 

Právna norma rovnako mierne znižuje odmenu pre hlavného kontrolóra obce. V niektorých mestách totiž podľa poslancov za Smer-SD mali kontrolóri aj s odmenami vyšší plat ako primátori. Návrh tiež mierne znižuje počet poslancov mestských zastupiteľstiev v mestách od 10 001 do 20 000 obyvateľov. Tie by po zmene mohli mať 13 až 17 poslancov, dnes je to 13 do 19 poslancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies