Opozícia kritizuje návrh reštrukturalizácie Váhostavu

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 17:48 • 2 min
Opozícia kritizuje návrh reštrukturalizácie Váhostavu

BRATISLAVA - Za almužnu a výsmech všetkým živnostníkom a podnikateľom považuje KDH to, že spoločnosť Váhostav - SK, a.s. svojim nezabezpečeným veriteľom v reštrukturalizácii vyplatí ich pohľadávky len vo výške 15 %.

slovakia

left justify in out

"Má na tom svoj podiel aj Robert Fico, ktorý dlhodobo a cynicky ignoruje oprávnené požiadavky týchto živnostníkov," reagoval v utorok poslanec Pavol Zajac (KDH). Premiér sa podľa neho stavia na stranu oligarchov a mecenášov Smeru. Váhostav v utorok informoval o návrhu svojho reštrukturalizačného plánu.

"Aj v tomto prípade budú vyplatené banky a schránkové firmy, ktoré sú blízke Váhostavu, ale živnostníci dostanú len 15 %, čo nie je ani výška DPH, ktorú musia odviesť štátu za vystavené faktúry," uviedol Zajac. Pripomenul, že Váhostav má dlhodobo verejné zákazky od štátu a ten mu ich dlhodobo vypláca z daní daňových poplatníkov. KDH preto vyzvala generálneho prokurátora, aby preskúmal, či nedošlo k trestnému činu poškodenia veriteľov a dodávateľov. 

 

Poslanec a predseda parlamentného hospodárskeho výboru Ján Hudacký (KDH) povedal, že neschválením návrhu zákona o ochrane subdodávateľov vo verejnom obstarávaní, ktorý už štvrtýkrát predložili poslanci za KDH, preberajú vládni poslanci a celá vládna strana Smer plnú zodpovednosť za vážne sociálne a finančné dopady na stovky malých podnikateľov a tisíce ich zamestnancov, ako aj na tisíce živnostníkov a ich rodiny. "Týmto je zrejmé, že neplatenie faktúr bude aj naďalej poškodzovať podnikateľské prostredie, a predovšetkým tých najzraniteľnejších, a to malých podnikateľov, živnostníkov a živiteľov rodín“, dodal Hudacký. 

 

Strana Most-Híd uviedla, že k situácii okolo Váhostavu viedla nečinnosť Smeru a Fica. Ten podľa strany nielenže s vlastným riešením situácie veriteľov neprišiel, ale odmietol všetky opozičné návrhy vrátane dvoch noviel zákonov strany Most-Híd. "Hrozba bankrotov a exekúcií sa presunula na malých veriteľov - subdodávateľov, zatiaľ čo Váhostav Juraja Širokého sa bude môcť naďalej uchádzať o štedré štátne zákazky," uviedla poslankyňa a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská (Most-Híd). 

 

Strana Smer sa podľa Žitňanskej všemožne snaží, aby jej sociálnu politiku vnímali ľudia cez rôzne sociálne balíčky. "Ale povaha jej politiky sa najlepšie odhalí v konfrontácii medzi záujmami malých živnostníkov a veľkých podnikateľských skupín. V takom prípade Smer neomylne a úplne nesociálne stojí na strane mocných," tvrdí poslankyňa. "Za existenčné problémy, do ktorých sa iste mnohí veritelia Váhostavu dostanú, je v plnej miere zodpovedná vláda Roberta Fica," dodala Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies