Opozícia: Kaliňákove volebné zákony majú nedostatky

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 17:41 • 2 min
Opozícia: Kaliňákove volebné zákony majú nedostatky

BRATISLAVA – Politický konsenzus pri prijímaní novej volebnej legislatívy je dobrý nápad, myslí si poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál. Minister vnútra Robert Kaliňák dnes vyhlásil, že prijatie volebných zákonov vyžaduje väčšiu mieru dohody a politického konsenzu.

slovakia

left justify in out

„Súhlasím s pánom ministrom, že by bola dobrá spoločná zhoda a parlament bude asi dobrou pôdou, aby sme o tom podiskutovali,“ povedal Gál. Podľa jeho slov chcú predložiť v parlamente aj vlastný zákon o voľbách, no sú za diskusiu a za tie lepšie riešenia. „Vidíme niektoré nedostatky v ministerskom návrhu, napríklad v oblasti kontroly,“ uviedol. „Porovnáme oba návrhy, nech sa spraví diskusia. Nie sme narcisovia, sme za riešenia,“ dodal poslanec.

Poslanec za opozičnú stranu Sloboda a Solidarita Peter Osuský vidí v Kaliňákových návrhoch ako problematické najmä paragrafy o znovuzavedení moratória a zákaz zverejňovať prieskumy preferencií tri týždne pred voľbami. „Nikdy nedostane môj hlas pre zákon, v ktorom sú tieto dva paragrafy a predpokladám, že ho nedostane ani od nikoho z SaS,“ povedal Osuský. Podľa neho navrhuje minister Kaliňák veci, ktoré sú v protiklade s tým, čo navrhoval pred časom práve Osuský. „Zaviedol veci, ktoré som ja pred niekoľkými mesiacmi navrhoval presne v protismere, aby boli v lokálnych voľbách zrušené moratóriá. On to ide vrátiť,“ ozrejmil. Podľa Osuského tiež neexistuje rozumný dôvod, aby sa obmedzoval nárok na informácie. „Zákaz uverejňovania prieskumov pred voľbami nemá nijakú oporu v zákone a v Ústave už vôbec nie,“ vyjadril sa.

Podľa poslanca Pavla Abrhana (KDH) má legislatíva z dielne ministerstva vnútra dva hlavné mínusy - okrem zavedenia moratória aj chýbajúci nezávislý kontrolný mechanizmus. „Pokiaľ by sa rozšírili kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu, aby aj on mohol kontrolovať kampane politických strán, to by bolo podstatne lepšie riešenie,“ skonštatoval. Podľa aktuálneho návrhu by kontrola pravidiel o financovaní volebnej kampane spadala pod rezort financií.

Kaliňák dnes pred médiami povedal, že návrhy volebných zákonov sú otvorené zmenám. „Predpokladáme, že budú ešte prechádzať zmenami a tie najväčšie čakáme, keď budú v parlamente,“ vyhlásil Kaliňák s tým, že štyri korekcie už akceptovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies