Opozícia je z nezvolenia K. Krnáča prekvapená, každý tvrdí, že ho volil

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 06:48 • 2 min
Opozícia je z nezvolenia K. Krnáča prekvapená, každý tvrdí, že ho volil

Opozícia je z nezvolenia K. Krnáča prekvapená, každý tvrdí, že ho volil - Politika Oslovení poslanci opozičných strán sú nepríjemne prekvapení z toho, že ich nominant Kamil Krnáč dnes nebol zvolený za riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a nezísk

slovakia

left justify in out

img

Oslovení poslanci opozičných strán sú nepríjemne prekvapení z toho, že ich nominant Kamil Krnáč dnes nebol zvolený za riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a nezískal pritom v tajnej voľbe hlasy ani od celej opozície. Ako vinníka spomínajú OĽaNO, KDH a Smer-SD.
      "Poslanci Smeru-SD nedodržali slovo, ktoré dal ich predseda Robert Fico. Na jeho mieste by som sa hanbil. S určitosťou tiež môžme povedať, že slovo nedodržali poslanci minimálne jednej opozičnej strany. V tomto parlamente dohody evidentne neplatia, slovo chlapa hodnotu nemá," uviedol na brífingu líder SaS Richard Sulík. Krnáč bol v minulom volebnom období poslancom práve za SaS.
      Liberáli sú však do opakovanej voľby opäť pripravení navrhnúť Krnáča. "Chceme dať našim kolegom šancu predsa len dodržať svoje slovo," vysvetlil Sulík. Kto v opozícii nedodržal dohodu, špekulovať nechcel. Na otázku, aký má ešte zmysel opozičná spolupráca, odpovedať nevedel.
      Líder OĽaNO Igor Matovič je podľa svojich slov z výsledku voľby nemilo prekvapený. "Slovo nedodržal ani Smer, lebo povedal, že podporí opozičného kandidáta, ale nedodržal ho niekto aj v opozícii. Kto, neviem, ale pre mňa je to potvrdenie, že slovenskú politiku robia bezcharakterní ľudia, ktorí sú do očí schopní povedať, že dohodnuté, ale keď sa im nepozeráte na prsty, urobia pravý opak. Toto je dýka do chrbta Kamilovi Krnáčovi," vyhlásil. Matovič je presvedčený, že klub OĽaNO okrem Alojza Hlinu hlasoval za Krnáča. Nedodržanie dohody vidí v radoch KDH. "Môže to byť snaha od KDH, ale nechcem ukazovať prstom, no indície týmto smerom ukazujú," dodal.
      Alojz Přidal však tvrdí, že celé hnutie Krnáča podporilo. "Som si istý, že všetci poslanci KDH ho podporili. Zarazilo ma vystúpenie Štefana Kuffu (OĽaNO), že najlepšie je sa zdržať. Alojz Hlina sa zase voľby nezúčastnil, určite zlyhalo OĽaNO," myslí si. V opakovanej voľbe bude KDH podľa neho opäť voliť Krnáča, vlastného kandidáta nepostaví.
      Na OĽaNO ako potenciálneho vinníka ukázal aj Andrej Hrnčiar (Most-Híd). "Opozičné kluby pôsobia celistvo, až na jeden - OĽaNO. Bola by to špekulácia, ale vidno, že oni sa neriadia pri hlasovaniach dohodou," podotkol. Hrnčiar očakával, že Krnáč prejde. "My sme sa na klube dohodli, že ho podporíme a verím, že tak všetci aj urobili. Sme opäť pripravení ho podporiť aj v opakovanej voľbe," deklaroval.
      Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vníma nezvolenie Krnáča ako pokus vlády nedovoliť, aby človek, ktorého morálny kredit je nespochybniteľný, mohol túto vládu kontrolovať. "Po ÚVO to vnímam ako druhý pokus kabinetu znemožniť jeho kontrolu. Smer má zodpovednosť a dnes ju využil, aby odpálil kontrolné právomoci nezávislého kandidáta s podporou opozície," povedal.
      Predseda Národnej rady SR Pavol Paška po hovorcovi Pavlovi Chovancovi odkázal, že "z tejto voľby vyplýva, že opozícia nedokázala zahlasovať za vlastného kandidáta".
      Krnáč dnes ako nominant všetkých opozičných strán získal v tajnej voľbe 53 hlasov od 146 prítomných poslancov, čo znamená, že ho nepodporila ani celá opozícia. Premiér Robert Fico (Smer-SD) po voľbách vyhlásil, že sociálni demokrati podporia kandidáta, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies