Opozícia je proti zatvoreniu obchodov počas štátnych sviatkov či nedieľ

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 06:29 • 2 min
Opozícia je proti zatvoreniu obchodov počas štátnych sviatkov či nedieľ

BRATISLAVA - Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina – Boris Kollár sú proti zatvoreniu obchodov počas štátnych sviatkov a nedieľ.

slovakia

left justify in out

Boris Kollár je zásadne proti. SaS by zatvorenie obchodov ponechala na dobrovoľnom rozhodnutí obchodníkov. OĽaNO-NOVA boli chcelo kompromis, pri ktorom by boli obchody zatvorené od 22.00 h v sobotu do 14.00 h v nedeľu, teda v čase, kedy do nich chodí najmenej ľudí.
      

"Nemenili by sme súčasný stav. Sme proti tomu, aby sa zákonom zakazovalo mať vo sviatky alebo nedele, alebo akékoľvek iné dni otvorené obchody," povedala pre TASR podpredsedníčka SaS Jana Kiššová s tým, že takýto krok je obmedzovaním podnikania a mal by mnohé negatívne ekonomické dosahy.
      

Pri znížení počtu otvorených dní v týždni by sa podľa SaS znížila potreba pracovnej sily. "V dôsledku toho by ubudli tisíce pracovných miest, čo by spôsobilo zvýšenú nezamestnanosť, znížené príjmy do štátneho rozpočtu z daní fyzických osôb, výpadok odvodov, zvýšené nároky na podporu v nezamestnanosti, atď.," uviedla Kiššová.
      

Zásadne proti zatvoreniu obchodov počas štátnych sviatkov a nedieľ je Boris Kollár. "Vyhovuje nám súčasných 3,5 dňa. Je to optimálne. Budem hlasovať proti zatvoreniu obchodov počas nedieľ a štátnych sviatkov," povedal pre TASR Kollár.
      

Podľa neho sa táto téma týka len veľkých nákupných centier, v malých obciach sú obchody v nedele a štátne sviatky zatvorené. "Rodina, ktorá nemôže byť cez týždeň spolu, si potrebuje nakúpiť, možno ísť do kina, dať si kávu. Urobí to v tom centre. Z nákupných centier sa začína stávať akýsi životný štýl. Ak by sme tie obchody zavreli, bolo by to, akoby ste zavreli park," vysvetlil Kollár. 
      

Veľmi zásadný je podľa neho aj ekonomický moment zatvorenia obchodov počas štátnych sviatkov či nedieľ. Hovorí o výpadku príjmov pre štátny rozpočet. Štát si to podľa neho nemôže dovoliť. "Ten výpadok na zdrojoch je neakceptovateľný," vyhlásil
      

OĽaNO-NOVA navrhuje vyriešiť boj za a proti zatváraniu obchodov kompromisom. "Tak, aby boli obchody zatvorené od 22.00 h v sobotu do 14.00 h v nedeľu, t.j. v čase, kedy do nich chodí najmenej ľudí," objasnil hovorca hnutia Dano Mitas. 
      

V súčasnosti by odbory chceli opäť rozprúdiť odbornú diskusiu o možnosti zatvorenia obchodov počas štátnych sviatkov či nedieľ. V minulosti sa im takýto návrh už niekoľkokrát nepodarilo presadiť, najnovšie by tak chceli najprv nájsť spoločnú reč so samotnými obchodníkmi a dohodnúť sa s nimi na vzájomnom kompromise. Na začiatok by preto chceli vyrokovať aspoň zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov.
      

Momentálne musia byť na Slovensku obchody zatvorené zo zákona celkovo 3,5 dňa. A to na Nový rok, Veľkonočnú nedeľu, na Prvý sviatok vianočný a na Štedrý deň od 12.00 h. Keby sa k týmto dňom pridali ešte zvyšné sviatky, pribudlo by ďalších 12 dní do roka, počas ktorých by boli obchody zatvorené. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona