Opozícia je ochotná diskutovať o Dankových predstavách

NETKY.SK • 5 Január 2017, 09:53 • 2 min
Opozícia je ochotná diskutovať o Dankových predstavách

BRATISLAVA – Politika hnutia OĽaNO-NOVA sa nebude riadiť predstavami a snami Andreja Danka. Agentúre SITA to povedal predseda parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka v súvislosti s vyjadrením predsedu SNS Andreja Danka.

slovakia

left justify in out

Podľa lídra národniarov by totiž politické strany, ktoré chcú kandidovať do parlamentných volieb, mali mať stanovený minimálny počet členov. S takýmto návrhom sa v roku 2017 chystajú prísť národniari do parlamentu. Danko avizuje, že pôjde o veľkú novelu zákona o politických stranách. V lete hovoril, že minimálny počet členov strany by mal byť stanovený na 500, teraz o presnom čísle nehovoril. Ako povedal Danko v rozhovore pre agentúru SITA, každá strana musí mať svoje štruktúry a hierarchia ich musí rešpektovať.

 

Danko tak ako pri rokovacom poriadku poukazuje, že určitý počet členov je pre strany stanovený v niektorých štátoch. „Aj lídri niektorých opozičných strán sa stotožňujú s tým, že ak je strana zaregistrovaná, rok pred voľbami by nemala meniť názov. Ak je raz zaregistrovaná, nemala by meniť hodnoty. Ak strana nebude zaregistrovaná minimálne rok pred voľbami, nebude môcť kandidovať v parlamentných voľbách,“ avizuje ďalšie zmeny Danko.

 

SNS je podľa Danka za sprísnenie kontroly fungovania strán aj s cieľom ich výmazu z registra strán. „Som za transparentné nakladanie s peniazmi. Strana by mala dokázať zdokladovať, že vytvára právo združovania pre občanov a umožňuje členstvo záujemcom. V zákone musia byť pre strany definované mechanizmy. Snem predsa nemôže tvoriť predseda a traja členovia,“ zdôraznil. S tým, že je aj za vytvorenie kontrolných komisií a tým chce donútiť strany k určitému počtu členov. „Strana, ktorá má celoslovenské pôsobenie, musí mať niektoré mechanizmy a pravidlá. Keď ich nebude mať, nebude môcť kandidovať do parlamentu. To všade vo svete funguje,“ dodal Danko.

 

Líder strany SaS Richard Sulík pre agentúru SITA uviedol, že liberáli sú "pripravení na túto tému diskutovať". Vašečka z OĽaNO-NOVA sa však odmieta riadiť Dankom. "Zodpovedáme sa svojim voličom a snažíme sa fungovať tak, aby to čo najviac vyhovovalo ich potrebám," dodal Vašečka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona