Opozícia ide odvolávať Boreca pre ochranu korupcie politika

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 15:28 • 2 min
Opozícia ide odvolávať Boreca pre ochranu korupcie politika

BRATISLAVA - Napriek tomu, že tam išlo o úplne evidentný skutkový stav, potvrdený najvyšším súdom, minister spravodlivosti sa rozhodol za veľmi neštandardných okolností podať dovolanie v prospech pána Olejníka a odložil mu výkon trestu, vraví Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti Tomáš Borec bude v parlamente čeliť po druhýkrát v tomto volebnom období odvolávaniu. Opozičný poslanci dnes podali návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi pre dovolanie, ktoré minister spravodlivosti podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejník, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne. Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj jediná vládna strana Smer-SD. "Napriek tomu, že tam išlo o úplne evidentný skutkový stav, potvrdený najvyšším súdom, sa minister spravodlivosti rozhodol za veľmi neštandardných okolností podať dovolanie v prospech pána Olejníka a odložil mu výkon trestu," vysvetlil Lipšic. Hlavný dôvod dovolania spočíval v tom, že v Olejníkov prospech neboli vykonané všetky dôkazy. "Keď sme sa na výbore pýtali pána ministra, aký dôkaz nebol vykonaný, nevedel uviesť žiaden," konštatoval exminister vnútra a spravodlivosti.

 

Konanie Boreca považuje Lipšic za neprijateľné z dvoch dôvodov. "Minister ním vysiela signál poctivým vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, že ich snaha je márna. Pokiaľ aj odhalia, odstíhajú a odsúdia korupciu u verejných činiteľov, aj tak sa následne nič nestane, pretože budú mať záchranu v podobe ministra spravodlivosti, ktorý sa bude snažiť takéto rozhodnutie zvrátiť," zdôraznil Lipšic. Druhý neprijateľný signál podľa jeho slov smeruje k skorumpovaným politikom, že pokiaľ budú na správnej strane, tak sa im nič nestane a eventuálne aj minister spravodlivosti urobí všetko pre to, aby ich dostal z väzenia. Minister spravodlivosti by mal podľa Lipšica vysielať do verejnosti, justície a polície signály presne opačné. 

 

Poslankyňa Lucia Žitňanská upozornila, že minister svoj postup v korupčnej kauze nepodložil žiadnym faktom. Sám Borec podľa nej hovorí, že ide o oprávnenie, ktoré má zabrániť justičnému omylu. "Ak odsúdenie pána Olejníka pre korupciu je podľa ministra justičný omyl, tak musí byť schopný vysvetliť verejnosti, v čom vidí chyby súdu. To sa nestalo. Preto návrh na vyslovenie nedôvery je namieste". 


Vysvetliť dôvody podania dovolania vyzval Boreca aj poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc. 

Poslanec za SaS Martin Poliačik považuje za veľmi nešťastný signál pre verejnosť, ak sa za justičný omyl vydáva práve odsúdenie za korupciu nominanta Smeru-SD. Minister podľa jeho slov nepresvedčil poslancov na ústavnoprávnom výbore, že v prípade došlo k závažným pochybeniam. 

Olejník si podľa súdu pýtal úplatok za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú cenu. Prípad je podľa Boreca založený na nepriamych dôkazoch. Skutok bol podľa ministra opísaný veľmi neurčito, chýbali okolnosti, za ktorých malo dôjsť k vypýtaniu úplatku Olejníkom. Súd oproti obžalobe síce spresnil čas, ale nie miesto a okolnosti jeho spáchania „Tieto okolnosti neboli jednoznačne preukázané,“ povedal Borec. 

 

Borec čelil návrhu na odvolanie aj začiatkom roka 2013 po tom, ako vládny Smer-SD zamietol mimoriadnu schôdzu k stavu v justícii. Premiér Robert Fico ju vtedy označil za zbytočnú, podľa neho opozícia len politikárčila. Aby opozícia mohla na pôde parlamentu hovoriť o problémoch v súdnictve, navrhla odvolať Boreca.

 

Zvolanie schôdze je absurdné a vecne nepochopiteľné. Ako agentúru SITA v stanovisku rezortu spravodlivosti ďalej informovala hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová, zrejme prvý raz v histórii sa stane, že minister bude škandalizovaný iba za to, že si dôsledne plní svoje zákonné povinnosti vo vzťahu ku kvalite rozhodovania súdov. Podľa jej slov je v záujme všetkých občanov, aby súdy v trestných veciach rozhodovali stopercentne a neprenechávali priestor pre pochybnosti, či bol riadne zistený skutkový stav. Osobitne to majú právo občania očakávať od sudcov, ktorých priemerný mesačný plat po zohľadnení 13. a 14. platu presahuje v hrubom 5 600 eur, dodala. "Zvolanie schôdze zároveň vnímame ako nebezpečný pokus niektorých poslancov v rozpore s ústavnou zásadou trojdelenia moci vstupovať do živých trestných vecí a nahrádzať tak rozhodovanie sudcu alebo prokurátora. Upozorňujeme, že o podanom dovolaní, ktoré bol minister povinný podať, nemôže rozhodnúť ani vláda, ani poslanci, ale výlučne súd," poznamenala. Rezort spravodlivosti tiež zároveň vyjadruje počudovanie nad tým, že viacerí poslanci s právnickým vzdelaním sadli na lep poslancovi Lipšicovi a ochotne mu posluhujú ako kulisy pri prezentácii jeho osoby a politického subjektu. "Pripomíname, že proti názorom niekoľkých opozičných poslancov stoja jasné stanoviská popredných autorít z oblasti trestného práva, z ktorých jednoznačne vyplýva, že ministrov postup bol štandardný a v súlade s tým, čo mu zákon prikazuje konať," doplnila Alexandra Donevová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona