Opozícia hodnotí dnešný prezidentov prejav pozitívne

NETKY.SK • 1 Január 2015, 17:36 • 2 min
Opozícia hodnotí dnešný prezidentov prejav pozitívne

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR (NR SR) Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a aj podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH) vnímajú novoročný prejav prezidenta SR Andreja Kisku pozitívne.

slovakia

left justify in out

Podľa nich v ňom zaznela kritika i povzbudenie.
      

Figeľ hodnotí prejav ako podnecujúce posolstvo pre ľudí na Slovensku. Oceňuje najmä Kiskov apel na ľudskosť a slušnosť v spoločnosti. "Prezidentovo pomenovanie úlohy sociálneho štátu, ktorý je v súčasnosti skôr prezentovaný marketingovými heslami, je kritikou nesystémových opatrení vlády jednej strany," povedal pre TASR predseda KDH. Teší ho, že hlava štátu víta zmeny v súdnictve ako nádejné. "Je správne, že prezident sa venoval aj zložitej situácii v susednej Ukrajine. Jasne pomenoval dôležité princípy mierových medzinárodných vzťahov a výzvy, pred ktorými stojí Slovensko a celá Európa," dodal Figeľ.
      

Pre Kaníka bol Kiskov prejav hlboko ľudský, no bola v ňom prítomná aj kritika súčasného spravovania štátu. "V tomto smere prezident uviedol, že síce sa štát schováva za sociálne heslá, nevie zabezpečiť takú sociálnu pomoc pre tých, ktorí ju potrebujú," povedal pre TASR Kaník. Tvrdí, že v slovách prezidenta na Nový rok bola oprávnená kritika prílišnej byrokratickosti celého štátneho aparátu. Podľa poslanca tá bráni slušným a poctivým ľuďom postupovať vpred a presadzovať svoje nápady. "Celým prejavom sa niesla viera v schopnosti našich ľudí. Viera v to, že sú schopní nájsť unikátne riešenia. Skôr spôsob spravovania štátu alebo vlády im v tom mnohokrát bráni," skonštatoval Kaník. Víta aj to, že Kiska vo svojom prejave nezabudol spomenúť konflikt na Ukrajine. "Vyjadril jednoznačný a celoeurópsky postoj k tomu, že nikto nemôže porušovať územnú celistvosť akejkoľvek krajiny," dodal.
      

Pre Bugára boli v prejave dva dôležité momenty. "Ten prvý je to, že prezident vyzdvihol demokratické princípy a hodnoty, ktoré sú dôležité aj pre stranu Most-Híd. Je to rozvoj rozmanitosti krajiny, porozumenie, tolerancia, solidarita a dôraz na bezpečnosť a ochranu slabších cez adresnú sociálnu politiku," skonštatoval pre TASR Bugár.
      

Druhým momentom je podľa poslanca fakt, že Kiska poukázal na potrebu zjednotiť pravidlá dôležité pre život občanov. "Tento prejav vnímam pozitívne. Prezident zdôraznil demokratické princípy, ktoré môžu zvýšiť pocit bezpečnosti," dodal Bugár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies