Opozícia: Fico sa ukázal ako arogantný zbabelec

NETKY.SK • 17 September 2013, 18:14 • 2 min
Opozícia: Fico sa ukázal ako arogantný zbabelec

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico s členmi vlády a poslancami za Smer-SD odišiel z rokovacej sály parlamentu okamžite po svojom vystúpení, nepočkal si ani na faktické poznámky, teda reakcie zákonodarcov na svoj prejav. Fico to odôvodnil konfrontačným tónom vystúpenia Daniela Lipšica, ktorý predstavil opozičný návrh na Ficovo odvolanie.

slovakia

left justify in out

Zaužívaná prax býva taká, že odvolávaný člen vlády, respektíve premiér, sú v sále prítomní počas celej schôdze, keďže rokovanie sa ich bezprostredne týka. Lipšic vo vystúpení označil Fica za lokaja svojich pánov, ktorý plní ich rozkazy a vládu Smeru-SD za vládu lokajov. Napríklad ministra pôdohospodárstva Ľudovíta Jahnátka sa Lipšic spýtal, či nie je lokajom Juraja Širokého, ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, či nie je lokajom Miroslava Výboha.

Po odchode Fica, vlády a poslancov za Smer-SD prerušili na asi 30 minút rokovanie mimoriadnej schôdze. Opozícia sa dožadovala účasti premiéra v sále, keďže schôdza sa týka vyslovenia nedôvery jeho osobe. Opoziční poslanci požiadali aj o zvolanie poslaneckého grémia, Paška ho zvolal, ale bez konkrétneho výsledku. Poslanci opozičných strán potom žiadali prerušenie schôdze, pokiaľ nepríde do sály premiér, pre neúčasť poslancov za Smer-SD nebolo však plénum uznášaniaschopné.

"Pán premiér ráno málo behal. K vážnym podozreniam a obvineniam nepovedal nič. Jeho vystúpenie pripomínalo známe ja o voze, ty o koze. Opäť zopakoval množstvo klamstiev k privatizácii SPP. Spôsob, akým sa k tomu postavil, nielenže ukazuje, že je nástrojom finančných skupín, ale svedčí aj to tom, že je zbabelcom," reagoval na Ficov postoj poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Pripomenul, že počas politickej kariéry bol odvolávaný štyri- alebo päťkrát, a vždy si to odsedel do konca. "Správa sa hanebne zbabelo," konštatoval na Ficovu adresu Mikloš.

"Ak si niektorí pamätajú návrh na odvolanie premiérky Radičovej, pán Fico ju vtedy asi 20-krát označil za klamárku. A ostala v sále dokonca. To je arogancia na entú," komentoval odchod šéfa kabinetu zo sály poslanec za Most-Híd Béla Bugár. Upozornil, že ak Ficovi v opozícii prekážali finančné skupiny, teraz sa nimi necháva riadiť. "Hanbím sa, že máme takého premiéra," dodal.

"Máme prvého premiéra, ktorý sa musí skrývať nie pred nami, ale pred vlastnými občanmi. Desím sa toho, že budeme mať prezidenta, ktorý sa skrýva pred občanmi," konštatoval nezaradený poslanec Martin Chren. Pripomenul, že nevýhodný kontrakt s Gazpromom sa podpisoval za Ficovej vlády v roku 2008.

Juraj Miškov zasa upozornil, že ak Fico spochybňoval opozičný návrh na jeho odvolanie, keďže má iba jeden a pol strany, návrh Smeru-SD na odvolanie Ivety Radičovej mal ešte menej - jeden a štvrť strany. Jedným z dôvodov, ktoré vtedy Smer-SD uvádzal, bola neschopnosť premiérky viesť krajinu. "Ak by sme vás mali odvolávať za neschopnosť, robíme to každý mesiac. Vaša vláda je absolútne nekompetentná," vyslovil sa Miškov.

"Zbabelosť, hanba, strach, máme premiéra, za ktorého sa hanbím. Máme premiéra, ktorý sa bojí diskutovať s poslancami v parlamente," konštatoval poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Národná rada teraz pokračuje reakciami zákonodarcov na Ficovo vystúpenie. Namiesto Fica sedí na jeho mieste šéf finančného výboru Daniel Duchoň, v sále z členov Smeru-SD je už iba podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies