Opozícia dnes presviedčala prezidenta Kisku, aby minimálny dôchodok nepodpísal

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 15:08 • 2 min
Opozícia dnes presviedčala prezidenta Kisku, aby minimálny dôchodok nepodpísal

BRATISLAVA – Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza minimálny dôchodok v podobe, ako ju schválil slovenský parlament, je pre opozičné strany neprijateľná. Opozícia sa prihovára za schválenie vládneho návrhu, za ktorý hlasovala v prvom čítaní. Dnes sa preto stretla s prezidentom republiky Andrejom Kiskom s tým, aby novelu vrátil do parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Diskriminuje skupinu dôchodcov, ktorí sú zapojení do druhého dôchodkového piliera. Zdá sa nám to aj protiústavné. Požiadali sme pána prezidenta, aby tento zákon nepodpísal a aby bol vrátený do parlamentu," povedala po stretnutí poslankyňa Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová (OĽaNO).

 

Podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) dôvodom nespokojnosti je skutočnosť, že doplatok, ktorý zabezpečuje minimálny dôchodok, pochádza z tých istých zdrojov ako všetky štátne sociálne dávky. "Tie v žiadnom prípade nie sú diferencované podľa toho, či je, alebo nie je niekto v druhom pilieri. Takýmto spôsobom vládna moc využila túto novelu na to, aby trestala ľudí, ktorí sú v druhom pilieri a vytláčala ich z druhého piliera, čo nie je ani spravodlivé, ani v súlade s ústavou," konštatoval Kaník.

 

Július Brocka (KDH) pripomenul dôvod, pre ktorý za návrh hlasovali v prvom čítaní v parlamente všetci opoziční poslanci. "Bola to solidarita s tými, ktorí mali dôchodky také nízke, že sú nižšie ako životné minimum. Ale to, čo urobil Smer pri rokovaní v parlamente, to nemá obdoby, že ľudia zo svojich relatívne nízkych príjmov platia odvody do Sociálnej poisťovne a z oveľa väčšieho vymeriavacieho základu ako niekto, kto platí z minimálnej mzdy. Nakoniec majú mať nižší minimálny dôchodok, a to je do neba volajúca nespravodlivosť," povedal Brocka. Občania si podľa poslanca NR SR Miroslava Beblavého (nezaradený) neuvedomujú, že minimálny dôchodok tak, ako bol schválený, znižuje dôchodok v druhom pilieri dvakrát, a to je podľa neho protiústavné.

 

Prezident SR by mal svoje rozhodnutie oznámiť vo štvrtok (28.5.) dopoludnia. "Veríme, že bude dbať na záujem 1,4 milióna sporiteľov, ktorí by takouto vládnou novelou boli poškodení," doplnil Jozef Mihál (SaS). Ivan Švejna (Most-Híd) podčiarkol, že ide o "vzácnu zhodu opozície a jej jednomyseľný nesúhlasia s prijatou verziou minimálneho dôchodku".

 

Podľa parlamentom schválenej novely zákona nárok na minimálny dôchodok bude mať ten, kto platil minimálne 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Základná mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura a bude sa zvyšovať s každým ďalším odpracovaným rokom. Ľuďom, ktorí si sporia v druhom pilieri, sa bude krátiť minimálny dôchodok od štátu podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Vláda totiž nechce sanovať straty spôsobené investičnými rozhodnutiami sporiteľa z prostriedkov daňovníkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies