Opozícia chce zrušenie regulácie cien energií pre domácnosti a malé podniky

NETKY.SK • 10 August 2015, 14:14 • 2 min
Opozícia chce zrušenie regulácie cien energií pre domácnosti a malé podniky

BRATISLAVA - Niektoré politické strany by si vedeli predstaviť postupné zrušenie regulácie cien energií pre domácnosti a malé podniky. Ide o politické strany, ktoré sú v súčasnosti v opozícii.

slovakia

left justify in out

Naopak, súčasná vládnuca strana Smer-SD na zrušenie regulácie cien energií či zmäkčovanie jej pravidiel nevidí dôvody. "Regulácia cien energií je zásadným a legitímnym nástrojom na ich udržanie na únosnej úrovni, čo má zásadný dopad nielen na životnú úroveň domácností a tým ochranu odberateľov - keďže náklady na energie tvoria značnú časť ich výdavkov - ale aj na nákladové položky firiem a tým ekonomiku ako takú," uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.


Strana Sieť je zástancom postupného zrušenia regulácie cien energií. "Najprv pre podnikateľské subjekty a následne pre všetkých maloodberateľov," uviedla hovorkyňa strany Karolína Ducká. Aj kresťanskí demokrati sa hlásia k zrušeniu regulácie cien energií. "Regulácia cien energií pre domácnosti a malé podniky má byť iba krajným riešením v prípade, že trhové mechanizmy vážne zlyhávajú. To ale nie je prípad Slovenska, ktoré je už zároveň aj súčasťou európskeho energetického trhu. Je preto najvyšší čas odstrániť nezmyselnú reguláciu, ktorá zbytočne obmedzuje konkurenčné prostredie, čo má vplyv na ceny energií pre koncových odberateľov," uvádza podpredseda hnutia Ján Hudacký, ktorý volá po urýchlenom prijatí zákona o energetickej chudobe.


Strana Most-Híd tvrdí, že regulácia cien energií je do istej miery potrebná, ale jej úloha by do budúcnosti skôr mala klesať. "V uplynulých rokoch sa energetický trh otvoril a už dnes si občania môžu vyberať svojho dodávateľa energie alebo plynu. Tento proces chceme naďalej posilňovať, aby z toho v konečnom dôsledku stále viac profitoval občan," dodal hovorca strany Most-Híd Matej Kováč.

 

Strana SaS je v otázke zrušenia regulácie cien energií opatrná. "Trh s energiami na Slovensku ešte nedosiahol potrebný stupeň rozvoja a liberalizácie, ktorý by nateraz umožňoval dereguláciu cien na úrovni domácností a malých podnikov. Dosiahnutie tejto situácie v čo najkratšom čase je však našou prioritou, ktorej dosiahnutie budeme presadzovať," uviedol tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.


Opozičné strany sú presvedčené, že súčasný Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR je spolitizovaný. Viaceré strany by v prípade úspechu v blížiacich sa marcových parlamentných voľbách hľadali spôsoby, ako úrad odpolitizovať a ako vymeniť súčasné vedenie.

 

"ÚRSO hlavne zastáva pozície veľkých domácich výrobcov, blízkych hlavne súčasnej vláde a svojou nekompetentnosťou spoluvytvára pokrivenie celého trhu s elektrickou energiou," dodala hovorkyňa strany Sieť Ducká. "Úrad nebol schopný čeliť tlakom vlády v súvislosti s nesystémovou reguláciou cien plynu pre domácnosti a malé podniky," myslí si podpredseda KDH Hudacký. Aj liberáli vidia súčasný regulačný úrad ako netransparentný a nesystémový. Vinia najmä jeho predsedu Jozefa Holjenčíka.

 

"Jeho odvolanie je prakticky nemožné. Napriek tomu si myslíme, že sa o to treba pokúsiť a na čelo ÚRSO je potrebné dosadiť človeka bez politickej viazanosti, schopného v krátkom čase zefektívniť a stransparentniť chod tohto úradu," konštatoval Galek. Národniari z SNS považujú ÚRSO za kľúčový orgán. Ako by naložili s cenovou reguláciou v budúcnosti a so samotným úradom, zatiaľ prezradiť nechceli.

 

"Dovoľte nám to predstaviť až ako súčasť komplexného volebného programu, ktorý bude prezentovaný verejnosti na jeseň tohto roku. Inšpirujeme sa funkčnými modelmi, ktoré vytvorili úspešné národy vo vyspelých štátoch," uzavrela tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková. Portál vEnergetike.sk oslovil k tejto téme aj politické strany OĽaNO, NOVA, SMK, SKOK, SDKÚ-DS a Šanca. Odpovede od týchto strán však doteraz nedostal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies