Opozícia chce zaradenie piatich vyradených bodov

NETKY.SK • 18 September 2014, 13:35 • 2 min
Opozícia chce zaradenie piatich vyradených bodov

BRATISLAVA - Opoziční poslanci požadujú zaradenie piatich vyradených bodov do programu prebiehajúcej septembrovej schôdze parlamentu. Hlasovať sa o tom bude dnes o 17:00.

slovakia

left justify in out

Ak vládny Smer-SD neschváli zaradenie piatich opozičných návrhov na septembrovú schôdzu, KDH bude iniciovať mimoriadnu schôdzu národnej rady. Predseda poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Zajac o tom dnes informoval predsedu parlamentu Pavla Pašku na poslaneckom grémiu, ktorého zvolanie iniciovali opozičné strany KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a OĽaNO.

 

"Sme presvedčení, že návrhy boli vyradené z rokovania parlamentu v rozpore s rokovacím poriadkom," povedal agentúre SITA Zajac. Päť návrhov, ktoré chce opozícia prerokovať, sa týka zavedenia princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií, respektíve aby poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat. Hovoriť by sa malo aj o novele, ktorá má zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax a o návrhu na dvojkolovú voľbu starostov a primátorov. Opozícia chce tiež diskutovať o právnej norme, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia. 

 

Vládny Smer-SD v úvode 37. schôdze vyradil na podnet predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej z programu 10 opozičných návrhov s odôvodnením, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať až po nich. Zajac upozorňuje, že napríklad novela stavebného zákona, ktorá má obmedziť používanie bilbordov, sa vyslovene týka problémov samospráv a navyše ju predkladá primátor Žiliny a poslanec za Smer-SD Igor Choma, na rokovaní septembrovej schôdze zostala, podobne ako iné návrhy vládnych poslancov týkajúce sa komunálnych vecí. 

 

Na protest proti postupu Smeru-SD opozícia stiahla všetky svoje návrhy a nezúčastňuje sa na hlasovaniach. Opoziční predkladatelia stiahli aj päť právnych noriem z desiatky, ktorú vyradili v úvode schôdze vládni poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona