Opozícia chce stanoviť minimálny rozsah stránkových hodín na úradoch

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 10:30 • 2 min
Opozícia chce stanoviť minimálny rozsah stránkových hodín na úradoch

BRATISLAVA - Stanoviť minimálny povinný rozsah stránkových hodín niektorých subjektov štátnej správy a územnej samosprávy na najmenej tri dni v týždni, v úhrne najmenej 18 hodín. To je jeden z cieľov návrhu zákona o minimálnom povinnom rozsahu stránkových hodín, ktorý na májovú schôdzu NR SR predložili poslanci SaS a Igor Matovič z OĽaNO-NOVA. Právna norma má tiež stanoviť fixný čas stránkových hodín vždy na stredu v čase medzi 14. a 18. hodinou.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci chcú takto vytvoriť pre zamestnaných občanov podmienky na to, aby si mohli vybaviť svoje veci na úradoch bez toho, aby si museli v daný deň brať dovolenku. "Aj bežná občasná návšteva úradov v priebehu kalendárneho roka má za následok určité 'znehodnotenie' nemalého počtu dovolenkových dní, ktoré by mal občan využiť predovšetkým na oddych a regeneráciu. Niektoré úrady majú už dnes tzv. dlhšie stránkové dni, avšak netýka sa to všetkých úradov a občan je z variability stránkových dní dezorientovaný," píšu v dôvodovej správe.

 

Stanovenie fixných stránkových hodín v stredu na čas medzi 14. a 18. hodinou je podľa opozície opatrením, ktoré nestojí nič, dá sa realizovať okamžite a môže priblížiť Slovensko k štátom, kde úradník je pre občana a nie naopak. Negatívneho vplyvu na štátny rozpočet sa predkladatelia neobávajú. "Zotrvanie zamestnancov na pracovisku v stredu do 18. hodiny možno kompenzovať napr. skrátením pracovnej doby v iný deň, napr. piatok alebo posunutím ranného príchodu do práce v stredu na neskoršiu hodinu," odporúčajú.

 

Povinný rozsah stránkových hodín sa má týkať orgánov miestnej štátnej správy, úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, daňových úradov, útvarov Policajného zboru, ktoré vydávajú občianske preukazy, vodičské preukazy a cestovné pasy, obecných úradov, mestských úradov, magistrátov a miestnych úradov mestských častí v Bratislave a v Košiciach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies