Opozícia chce rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov elektriny

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 07:00 • 2 min
Opozícia chce rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov elektriny

BRATISLAVA - Rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov elektrickej energie má priniesť novela zákona o energetike, ktorú na záver šiesteho rokovacieho dňa predstavili opoziční poslanci. Autormi právnej normy sú Alojz Přidal, Ján Hudacký (obaja KDH), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS) a Gabriel Csicsai (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

"Chceme, aby boli rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov elektrickej energie, čo sa týka tzv. G-komponentu, ale maximálne 0,50 eura za jednu megawatthodinu (MWh). Doteraz to tak nebolo, niektorí výrobcovia neplatili vôbec, niektorí platili. My chceme, aby podmienky boli rovnaké pre všetkých výrobcov elektrickej energie," uviedol Hudacký.
      

Navrhovaná novela vkladá do zákona nový odsek, ktorým sa obmedzuje maximálna výška platby za prístup do prenosovej alebo distribučnej sústavy pre každého výrobcu elektriny, ktorý je povinný ju uhrádzať, na 0,50 eura za MWh dodanej elektriny. Novela má tiež za cieľ zvýšiť právnu istotu a posilniť ochranu práv výrobcov elektriny. "Predkladaný návrh zákona nemá vplyv na štátny rozpočet a bude mať pozitívny dopad na podnikateľskú sféru," tvrdia opoziční poslanci v dôvodovej správe k návrhu.
      

Vo štvrtok (27.3.) ráno bude parlament pokračovať v rokovaní o novele zákona o ochrane osobných údajov. O právnej norme poslanci diskutujú na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní. Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Ľuboša Martináka, ktorého zaujíma, aký je pohľad našej vlády na ekonomické sankcie voči Rusku. Pavol Zajac (KDH) chce zase vedieť, kedy Fico "konečne prizná, že opäť zlyhal a diaľnica do Košíc nebude hotová ani do roku 2019".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies