Opozícia chce odvolávať ministra Čisláka, lebo vraj čistí po kauze CT

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 18:58 • 2 min
Opozícia chce odvolávať ministra Čisláka, lebo vraj čistí po kauze CT

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) bude možno už po štyroch mesiacoch vo funkcii čeliť v parlamente opozičnému pokusu o odvolanie. Zbieranie minimálne 30 podpisov poslancov potrebných na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia pléna dnes avizovali poslanci OĽaNO, SaS a NOVA z dôvodu, že Čislák robí čističa kauzy CT. Tieto tri subjekty majú v parlamente spolu 22 hlasov.

slovakia

left justify in out

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí, že Čislák bol v skutočnosti za ministra nominovaný, aby zakryl kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou, pre ktorý vo funkcii skončila v novembri jeho predchodkyňa Zuzana Zvolenská. "Minister prisľúbil, že vymení správne rady nemocníc pod gesciou ministerstva zdravotníctva tak, aby tam mali svoje nominácie samosprávy či tretí sektor. Minister ale verejnosť oklamal a od 1. marca vymenoval do správnej rady piešťanskej nemocnice opäť svojich a tých istých nominantov, akých tam menoval v decembri 2014. Odignoroval návrhy mesta Piešťany a VÚC a nominoval tam svojich ľudí," povedal Lipšic.
     

Čislák navyše podľa jeho slov konal nezákonným spôsobom. "Na základe rozhodnutí súdov, ktoré sú právoplatné, správna rada nemôže mať štyroch, ale len troch nominantov štátu. Napriek tomu Čislák menoval znovu štyroch nominantov," upozornil poslanec. Lipšic poukázal aj na medializované odôvodnenie tohto kroku ministerstva s tým, že to súvisí s vyšetrovaním kauzy CT. "Potvrdil tak, že dôvodom je zahladiť stopy. Mali by tam byť predsa nezávislí ľudia, ktorí poskytnú súčinnosť. Aké potom bude to vyšetrovanie?" pýtal sa.
     

Líder OĽaNO Igor Matovič je presvedčený, že Čislákovi nezáleží na stave zdravotníctva a na pozícii je len na to, aby zahladil stopy po zlodejinách v zdravotníctve. "Každý jeden ďalší deň vo funkcii prinesie zbytočnú škodu pre zdravotníctvo," podotkol.
     

Podpredseda SaS Ľubomír Galko označil Čislákovo pôsobenie za čiernu škvrnu uplynulých mesiacov. "Možno tí najväčší pesimisti predpokladali, že sa nič svetoborného touto výmenou neudeje. Ale veľmi málo ľudí predpokladalo, že sa zaradí spätný chod. Zdá sa, že zo straníckej centrály Smeru-SD prišiel smerom k Čislákovi pokyn postarať sa o svojich ľudí," uzavrel.
     

Ešte dnes dopoludnia iní opoziční poslanci z KDH a Mosta-Híd avizovali zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru, na ktorom by Čislák predložil správu o stave zdravotníctva na Slovensku. "Budeme žiadať predsedu výboru Richarda Rašiho (Smer-SD) o mimoriadny výbor," oznámil na dnešnom brífingu v parlamente exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).
     

Matovič však tvrdí, že urobí pre dohodu a získanie potrebných podpisov všetko. "Tak, ako my ich podporíme pri iniciovaní mimoriadneho výboru, očakávame, že oni podporia nás. Je naším cieľom, aby to bola spoločná iniciatíva celej opozície," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona