Opozícia chce mimoriadny výbor o vrátení peňazí od Lemikonu

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 13:50 • 2 min
Opozícia chce mimoriadny výbor o vrátení peňazí od Lemikonu

BRATISLAVA – Opozícia chce, aby sa parlamentný výbor pre financie zaoberal kauzou vyplatenia peňazí cyperskej spoločnosti Lemikon. Opoziční poslanci požiadajú o mimoriadne rokovanie výboru.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Zajac, na výbore chcú, aby minister financií a predseda predstavenstva Tiposu Ján Barczi povedali, akým spôsobom budú vymáhať vyše 13 miliónov eur, ktoré Lemikon zinkasoval na základe mimosúdnej dohody z roku 2008. Zmluvu podpísal vtedajší minister financií Ján Počiatek. Predseda výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) je povinný zvolať jeho rokovanie do siedmich dní, ak o to požiada tretina členov výboru.

 

SDKÚ-DS dnes vyzvalo Počiatka, aby podal demisiu, pretože podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka nemá morálne právo byť ministrom. “Ak neodstúpi sám, mal by ho odvolať premiér Robert Fico,” povedal pre agentúru SITA Kaník. Zároveň pripomenul, že Počiatek v minulosti dostal od Fica žltú kartu za kauzu s konverzným kurzom. “Je najvyšší čas, aby dostal od Fica červenú kartu,” dodal.

 

Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR nemusí Slovensko platiť cyperskej spoločnosti Lemikon. Ako napísal denník Sme, najvyšší súd minulý týždeň zrušil rozsudok, podľa ktorého mala národná lotériová spoločnosť Tipos poslať na Cyprus 14,1 milióna eur. Peniaze mal Tipos zaplatiť za to, že v rokoch 1996 až 2002 podľa bratislavského krajského súdu neoprávnene pomenoval svoje lotérie menami Športka, Šanca a Mates. Najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil.

 

Slovensko v roku 2008 poslalo na účet cyperskej spoločnosti Lemikon 13,3 milióna eur. Po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR môže tieto peniaze vymáhať späť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies