Opozícia chce meniť zákon o obchodovaní s emisiami

NETKY.SK • 16 Január 2017, 15:58 • 2 min
Opozícia chce meniť zákon o obchodovaní s emisiami

BRATISLAVA - Opozícia chce zmeniť zákon o obchodovaní s emisnými kvótami. Poslankyňa za stranu SaS Anna Zemanová chce, aby minimálne 50 % finančných prostriedkov získaných z dražieb kvót bolo použitých na projekty znižovania emisií, na rozvoj energie z obnoviteľných zdrojov, či na zvýšenie energetickej efektívnosti. Ročne podľa nej ide o prostriedky v objeme približne 140 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Cieľom návrhu zákona je dosiahnuť transparentnosť použitia výnosu z dražieb kvót. Zákon síce predpokladá dohodu ministerstva financií a ministerstva životného prostredia, obsah dohody je však ponechaný na citované dve ministerstvá. Navrhovanou novelou zákona sa do procesu prijímania dohody včlení ďalší subjekt kontroly tak, aby mohlo byť zabezpečené dodržanie percentuálnych rozpätí použitia výnosu z dražieb ustanovených v zákone,“ zdôvodnila svoje kroky Zemanová.


Novým subjektom kontroly používania prostriedkov z predaja emisných kvót by mal byť parlamentný výbor. "Ministerstvo vopred prerokuje výšku použiteľného výnosu z dražieb a spôsob jeho použitia vo Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie," navrhuje Zemanová.


Systém EÚ pre obchodovanie s emisiami sa považuje za základný kameň politiky Európskej únie v boji proti klimatickej zmene a nákladovo efektívny nástroj znižovania emisií skleníkových plynov. V decembri 2009 bol prijatý revidovaný systém obchodovania s emisiami s účinnosťou od 1. januára 2013. Po novom sa stanovil jednotný strop pre celú EÚ, a to zníženie emisií o 21 % v porovnaní s úrovňou v roku 2005.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona