Opozícia chce lobovať za vetovanie minimálneho dôchodku

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 13:56 • 2 min
Opozícia chce lobovať za vetovanie minimálneho dôchodku

BRATISLAVA 15. mája (SITA) - Opoziční poslanci Erika Jurinová (OĽaNO), Jozef Mihál (SaS), Július Brocka (KDH), Miroslav Beblavý (Sieť), Ivan Švejna (Most-Híd) a Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) sa na budúci týždeň obrátia listom na Kanceláriu prezidenta SR so žiadosťou o prijatie v súvislosti so schválenou novelou zákona o sociálnom poistení.

slovakia

left justify in out

Prezidenta SR Andreja Kisku chcú požiadať o jeho nepodpísanie a vrátenie zákona späť do parlamentu. "Zákon z dielne ministra Jána Richtera považujeme za protiústavný, pretože diskriminuje sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri,“ informujú poslanci. Opoziční poslanci očakávajú, že aj v prípade vrátenia zákona prezidentom späť do parlamentu si ho poslanci za vládnu stranu Smer-SD opätovne schvália. Preto sa chcú obrátiť na Ústavný súd SR. "Sme pripravení učiniť tak hneď, ako spomínaný zákon bude zverejnený v Zbierke zákonov,“ dodávajú poslanci.

 

Novelou zákona o sociálnom poistení sa má od začiatku júla tohto roka na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok bude získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, bude minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia v tomto roku predstavovala 340,8 eura. 

 

Nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri však budú mať nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nebudú započítavať doživotné penzie z druhého piliera. 

 

Opoziční poslanci už počas parlamentnej rozpravy avizovali, že novelu zákona pre diskrimináciu sporiteľov napadnú na Ústavnom súde SR. "Môže to opozícia urobiť, ale na takýto postup nevidíme absolútne žiadny racionálny dôvod," povedal v stredu na tlačovej besede premiér Robert Fico. Podľa neho nikto nemá záujem vyháňať ľudí z druhého piliera. "Dôchodky, ktoré boli vyplatené po prvých desiatich rokoch, ukázali, čo za mizériu je druhý pilier ako taký," povedal Fico. Všetky okolité krajiny podľa neho druhý pilier zlikvidovali. "Česká republika je dnes v stave, že idú zrušiť druhý pilier ako taký, pretože sa ukazuje ako nebezpečný, nevýhodný a hazardný," upozornil predseda vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies