Opozícia chce dať Smeru čas na prísnejšie majetkové priznania

NETKY.SK • 10 December 2014, 13:37 • 2 min
Opozícia chce dať Smeru čas na prísnejšie majetkové priznania

BRATISLAVA - Opozičné strany pred hlasovaním stiahli z rokovania parlamentu novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej mali verejní funkcionári podávať podrobnejšie a prísnejšie majetkové priznania.

slovakia

left justify in out

Vládnemu Smeru-SD tak chce opozícia dať čas, aby sa podrobne oboznámil s návrhom, ktorý všetky parlamentné strany vrátane subjektu Roberta Fica pripravovali viac ako rok a uskutočnilo sa k nemu množstvo rokovaní.

 

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý postup odôvodnil zmenou vo vedení parlamentu. "Je možné, že s odchodom Pavla Pašku sa skončila istá kapitola parlamentarizmu, keď sa iba vykazovala činnosť, komisie sa stretávali, ale bez konečného výsledku," povedal novinárom Beblavý. Podpredseda parlamentu Miroslav Čiž (Smer-SD) sa v rozprave pri prerokovávaní návrhu vyjadril, že Smer-SD má záujem na prijatí korektného zákona, potrebuje však čas. "Som pripravený na akékoľvek rokovania, ale nie za cenu, že prijmeme akýkoľvek zákon," dodal Beblavý. Zopakoval, že v nových majetkových priznaniach musí byť majetok verejných funkcionárov konkrétne opísaný a musí sa dať medziročne zistiť, o koľko majetok funkcionára vzrástol. Opozícia trvá aj na tom, aby sa proti zastaveniu konania mohla odvolať tretina členov orgánu, ktorý viedol konanie. 

 

"Nemáme zájsť kam ďalej, ako stiahnuť návrh a dať šancu novému vedeniu parlamentu," povedal poslanec za SaS Martin Poliačik. Podľa jeho slov by do polovice januára mala byť jasná osnova, ako postupovať pri kreovaní zákona ďalej. 

 

Podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská pripomenula, že všetky parlamentné strany sa pred voľbami zaviazali, že prijmú zákon, ktorý sprísni majetkové priznania verejných funkcionárov. Bývalý predseda parlamentu Pavol Paška podľa nej toto riešenie zablokoval. "Všetky opozičné strany stoja za predloženým návrhom zákona. Bez hlasov poslancov Smeru zákon prijatý nebude. Smer dostal priestor podporiť skutočné riešenie. Ak tak neurobí, bude opäť konfrontovaný so svojím sľubom, lebo návrh predložíme znova," konštatovala Žitňanská. Opozícia chce na kroky Smeru-SD čakať do polovice januára. 

 

Smer-SD už raz novelu ústavného zákona o konflikte záujmov zamietol, a to minulý rok v októbri. Teraz opäť nepodporuje prísnejšie pravidlá pre verejných funkcionárov, keď deklaroval, že opozičný návrh zamietne aj druhýkrát. Preto opozícia novelu stiahla a chce so Smerom diskutovať. 

Politici a ďalší verejní funkcionári pre postup vládneho Smeru nebudú v tomto volebnom období podávať podrobnejšie majetkové priznania. Niekdajší predseda parlamentu Pavol Paška pritom v júli tohto roka konštatoval, že parlament sa na jeseň k zákonu o konflikte záujmov vráti, aby účinnosť zmien bola od roku 2015. 

 

Opoziční poslanci v novele navrhovali, aby majetkové priznania podával širší okruh verejných funkcionárov, pretože dnes sa netýka funkcionárov v regulačných úradoch alebo v štátnych podnikoch, ktoré patria pod Fond národného majetku. Priznania by tak po novom mali podávať napríklad aj vedúci Kancelárie prezidenta či NR SR, šéf vojenského spravodajstva či prezident policajného zboru. Návrhom chcela opozícia dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali do priznaní všetky svoje príjmy a aby sa z majetkových priznaní dal určiť nárast majetku. Majetkové priznania mali byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10 000 eur, teda napríklad nielen uviesť, že vlastnia auto, ale spresniť aj jeho továrenskú značku. 

Zmeniť sa mali aj formuláre, na ktorých funkcionári podávajú majetkové priznania. Zvýšiť sa mala aj objektívnosť konania a transparentnosť proti verejným funkcionárom. Doteraz totiž podľa opozície dochádzalo k neodôvodneným zastaveniam konania. Podľa návrhu sa mohla proti zastaveniu konania odvolať tretina členov orgánu, ktorý viedol konanie. 

 

Na príprave nového zákona viac ako rok pracovala pracovná skupina vrátane poslancov Smeru-SD. „Keď bolo všetko odsúhlasené, Smer-SD cúvol a odmietol návrh podporiť,“ konštatoval Beblavý, ktorý pracovnú skupinu viedol. Opozícia teraz predkladala do NR SR kompromisný návrh, na ktorom sa v roku 2013 dohodla so Smerom a s ktorým najprv nemal problém ani predseda parlamentu Pavol Paška. Neskôr Smer-SD zmenil rétoriku. Premiér Robert Fico aj poslanec Otto Brixi na jeseň 2013 konštatovali, že nový zákon o konflikte záujmov pripraví vláda. Odvtedy uplynul viac ako rok, kabinet zatiaľ akúkoľvek podobu návrhu nepredstavil. 

 

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková v septembri tohto roka pripomenula, že zákon o konflikte záujmov sa netýka iba poslancov a ministrov, ale širokého okruhu verejných funkcionárov. "Takýto ústavný návrh si zaslúži prejsť riadnym pripomienkovým konaním. Chceme pripraviť kvalitnú právnu normu. Všetci, ktorých sa bude týkať, by mali mať možnosť vyjadriť sa k nej," vysvetlila. Podľa Laššákovej Smer-SD skôr či neskôr novelu zákona o konflikte záujmov predloží do národnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona