Opozícia chce ďalšiu mimoriadnu schôdzu

NETKY.SK • 3 November 2014, 09:23 • 2 min
Opozícia chce ďalšiu mimoriadnu schôdzu

BRATISLAVA – Opozícia dnes podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k vykonaniu kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami obchodnej spoločnosti MH Development s.r.o. Iniciátorom schôdze je nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Pod jeho návrh sa podpísalo 31 poslancov NR SR. Ako povedal Beblavý dnes pre agentúru SITA, po zverejnení viacerých škandálnych prípadov rodinkárstva a nehospodárneho narábania so štátnym majetkom nepripustili poslanci Smeru-SD ani len rokovanie v pléne NR SR o vykonaní kontroly Najvyšším kontrolným úradom. „Mimoriadna schôdza má primať vládnu stranu k riadnemu a nezávislému prešetreniu pomerov vo firme a odvolaniu dozornej rady,“ zdôraznil. Mimoriadnu schôdzu musí predseda parlamentu Pavol Paška zvolať do siedmich dní od doručenia návrhu.

 

V stredu 29. októbra predložil M. Beblavý v NR SR návrh na nezávislú kontrolu NKÚ v MH Development, no poslanci Smeru-SD o vykonaní kontroly odmietli v pléne rokovať. Ďalšou jasnou indíciou, že pomery v MH Development nechce Smer-SD riadne prešetriť, je podľa neho zámer ministra hospodárstva zveriť vykonanie kontroly existujúcej dozornej rade MH Developmentu. „Nehorázne kroky konateľa práve členovia tejto dozornej rady dva roky prehliadali. Základná náplň ich práce, ktorú stanovuje aj obchodný zákonník, pritom je dohliadnuť na činnosť konateľa a nahliadať do obchodných a účtovných kníh a kontrolovať tam obsiahnuté údaje,“ vysvetlil Beblavý. 

 

Podľa Beblavého je zrejmé, že kontrolné mechanizmy Ministerstva hospodárstva SR neboli schopné odhaliť dianie vo firme, ktorú spravujú. Dá sa podľa neho očakávať, že v štátnej spoločnosti došlo k ešte ďalším protiprávnym konaniam, ktoré na odhalenie čakajú. „Považujem za nevyhnutné, aby v štátnej spoločnosti vykonal kontrolu NKÚ, a to za celé obdobie pôsobenia Ladislava Košeckého. Očakávam, že kontrola NKÚ prispeje k záchrane zvyšných finančných prostriedkov,“ povedal Beblavý a doplnil svoje ciele nasledovne: „Budeme tiež žiadať odvolanie členov dozornej rady, a to aj z iných funkcií v rezorte hospodárstva a odvolanie tých osôb, ktoré sa dopustili rodinkárstva a klientelizmu priamo v MH Development.“ 

 

Odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development, s. r. o. Ladislav Košecký zaplatil podľa Beblavého tri pokuty vo výške 12 786 eur od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií z peňazí štátnej firmy. Beblavý na to upozornil minulý týždeň s tým, že pokuty Košecký dostal za nepodanie majetkového priznania a podnikanie nezlučiteľné s ústavným zákonom. Konateľ spoločnosti MH Development, s. r. o. Ladislav Košecký bol minulý pondelok na pokyn ministra hospodárstva Pavla Pavlisa okamžite odvolaný z funkcie. Šéf rezortu hospodárstva o tom rozhodol po tom, ako si dal preveriť medializované informácie o zmluve o nájme vozidla spoločnosti MH Development s obchodnou spoločnosťou Mertimex, v ktorej je Košecký jediným spoločníkom. 

 

Beblavý tiež upozornil, že kontaktnou osobou v MH Development, s. r. o. je Michal Hyža. Ten podľa Beblavého podpísal za štátnu firmu 13 faktúr vo výške 132 139,80 eura s firmou svojich rodičov INSO consulting, s. r. o. Spoločníkmi firmy sú Igor Hyža a Alena Hyžová, ktorí sú podľa Beblavého rodičmi Michala Hyžu. Igor Hyža je zároveň konateľom v Košeckého firme Mertimex. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona