Opozícia bude žiadať prešetrenie prípadu, pre ktorý odchádza Zvolenská

NETKY.SK • 3 November 2014, 20:59 • 2 min
Opozícia bude žiadať prešetrenie prípadu, pre ktorý odchádza Zvolenská

BRATISLAVA - Odchod Zuzany Zvolenskej (nominantka Smer-SD) z postu ministerky zdravotníctva je pre poslanca Národnej rady (NR) SR Viliama Novotného (SDKÚ-DS) "tak trochu prekvapením".

slovakia

left justify in out

Ako poznamenal, pri Smere-SD je zvyknutý, že nepripustí žiadnu chybu. Pripomenul, že ministerka ustála už jedno odvolávanie. Rozumie však tomu, že sa zvolebnieva. Rovnako ako jeho kolega Zsolt Simon z Mosta-Híd avizoval, že bude žiadať vyšetrenie celej kauzy v piešťanskej nemocnici.
     

"Nechcú, aby táto téma rezonovala, čo je dôležité povedať, že premiér vyvodil politickú zodpovednosť... Nič sa ale nemení na tom, že budeme požadovať dôsledné vyšetrenie celej tejto kauzy," uviedol Novotný. Prípad označil za nehorázne narábanie s verejnými zdrojmi v zdravotníctve. "Mám dôvodné podozrenie, že piešťanská nemocnica je len to, čo sa prevalilo."
     

Krok predsedu vlády bol nevyhnutný, lebo podozrivý tender na CT prístroj je taká rukolapná krádež, že sa už nedala vysvetliť. Pre TASR to povedal predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Podľa neho "v obchode" ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová pôsobili len ako figúrky.
     

"Hlavným beneficientom celého obchodu je predseda Národnej rady Pavol Paška. Jeho firma z toho profitovala a pani Zvolenská a Zmajkovičová len zrejme vykonávali vopred dohodnutý obchod. Ony v tomto nie sú tie hlavné zainteresované," myslí si Lipšic, podľa ktorého je firma, v ktorej Paška roky pôsobil, ním stále ovládaná. "Budem dnes alebo v utorok (4.11.) s kolegami v opozícii hovoriť ohľadom iniciovania mimoriadnej schôdze na odvolanie Pavla Pašku," uviedol Lipšic.
     

Odchod Zvolenskej bol po odhalení škandálu okolo predraženého nákupu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici podľa liberálov jediným možným politickým krokom. "Tvárou v tvár jasnému straníckemu klientelizmu i návrhu na odvolanie ministerky, ktorý dnes iniciovali strany SaS, NOVA a OĽaNO, musel Robert Fico pristúpiť k zmene, ktorú mal vykonať už dávno," uviedol predseda SaS Richard Sulík.
     

Liberálom však medzi odchádzajúcimi chýba predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), niekdajší člen predstavenstva spoločnosti, ktorá má predražený prístroj dodať. "Vyvodenie zodpovednosti a politická očista mala jednoznačne zahrnúť aj nekorunovaného kráľa slovenského zdravotníctva Pavla Pašku, bez ktorého sa podľa mnohých v zdravotníctve ani lístok nepohne," uviedol Sulík.
     

Paška však poprel, že by mal so spomínanou firmou niečo spoločné. Svoje podnikateľské aktivity tam mal ako minoritný akcionár ukončiť takmer pred 13 rokmi. "Ak sa pozrieme na tváre interpretov dnešnej opozičnej tlačovej konferencie v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, je jasné, prečo sa uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam," reagoval Paška.
     

Na vyšetrení kauzy parlamentným výborom pre zdravotníctvo trvá aj Zsolt Simon. "Som rád, že pani Zvolenská prijala moju dnešnú rannú výzvu, aby odstúpila. Napriek tomuto kroku, ale budeme trvať na vyšetrení prípadu."
     

"Ukazuje sa, že pán premiér začína byť pred komunálnymi voľbami citlivý na verejnú mienku a preto vyzval tieto účastníčky tohto diania v nemocnici, aby sa vzdali svojich funkcií," reagoval na udalosti šéf klubu KDH Pavol Abrhan. "Dúfam, že aj v budúcnosti bude takto isto principiálne postupovať voči svojim členom, ktorí pochybia," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies