Opozícia bude protestovať proti výsledkom volieb v Moskve

NETKY.SK • 9 September 2013, 12:31 • 2 min
Opozícia bude protestovať proti výsledkom volieb v Moskve

MOSKVA – Podporovatelia vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý podľa oficiálnych výsledkov prehral v súboji o kreslo starostu Moskvy, budú v pondelok protestovať na Bolotnom námestí v centre hlavného mesta. Informuje o tom spravodajský portál RIA Novosti, ktorý sa odvoláva na predstaviteľa moskovskej radnice pre bezpečnosť Alexeja Majorova.

slovakia

left justify in out

Navaľného tábor podľa neho získal príslušné povolenie, počet účastníkov je však obmedzený na 2 500. Bolotné námestie bolo v máji 2012 dejiskom opozičného protestu proti návratu Vladimira Putina do funkcie prezidenta, pričom vypukli násilné strety medzi demonštrantami a políciou a vyše 400 ľudí zadržali. Podľa Majrova radnica povolila taktiež tisícovú demonštráciu komunistov, ktorých kandidát Ivan Meľnikov takisto vo voľbách neuspel.

Volebná komisia po zrátaní všetkých hlasov potvrdila, že staronovým starostom ruskej metropoly bude Putinov spojenec Sergej Sobjanin. Ten podľa RIA Novosti získal 51,37 percenta hlasov a bol tak zvolený hneď v prvom kole. Navaľný skončil na druhej priečke s oficiálnym ziskom 27,24 percenta, zatiaľ čo Meľnikov sa umiestnil ako tretí s necelými 11 percentami. Opozícia pritom dúfala, že sa jej podarí prinajmenšom prebojovať do druhého kola. Navaľný ešte v nedeľu večer vyhlásil, že má dôkazy o zmanipulovaní volieb a oficiálne výsledky neuzná. "Ak budú radnica s Kremľom ignorovať požiadavky ľudu, tak zajtra zavoláme všetkých von do ulíc," cituje RIA Novosti z jeho pondelňajšieho príspevku na internetovej sieti Twitter. Navaľného tím predtým vydal tlačové vyhlásenie, podľa ktorého prieskumy medzi voličmi potvrdzujú náskok Sobjanina nad Navaľným, avšak len v pomere 35,6 ku 46 percentám. 

Navaľný vo voľbách kandidoval napriek nedávnemu osvedčeniu zo sprenevery, za ktorú mu hrozí šesťročný pobyt vo väzení a pokuta. Bol pritom hlavným vyzývateľom Sobjanina, ktorého bývalý prezident Dmitrij Medvedev vymenoval do funkcie moskovského starostu už v roku 2010, v júni však nečakane odstúpil, čo kritici označujú za snahu zaskočiť opozíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona