Opozícia bude ministra Pavlisa odvolávať v stredu napoludnie

NETKY.SK • 17 Február 2015, 09:53 • 2 min
Opozícia bude ministra Pavlisa odvolávať v stredu napoludnie

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) bude v stredu (18.2.) napoludnie čeliť v Národnej rade SR opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Termín mimoriadneho rokovania určil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). TASR to potvrdil jeho hovorca Pavol Chovanec.

slovakia

left justify in out

Pavlisa chce opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

 

Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.

 

Opozícia upozornila, že spoločnosť podala žalobu na FNM len päť dní pred tým, ako sa stal Pavlis členom dozornej rady fondu. Z tejto pozície mal dokonca Pavlis firme poskytnúť pôžičku vo výške 600.000 korún, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a aby mohla podať odvolanie na Najvyšší súd SR, potrebovala zaplatiť súdny poplatok.

 

Ešte väčšieho pochybenia sa mal Pavlis dopustiť počas vykonávania funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. FNM, ktorý spadá pod tento rezort, má spolupracovať s ministerstvom hospodárstva pri riešení problémov a sporov vzniknutých pri realizácii privatizačných projektov. Daniel Lipšic uviedol, že spoločnosť v roku 2008 spor so štátom prehrala.

 

Podľa poslancov musí vláda vyvodiť zodpovednosť a odvolať Pavlisa z funkcie. Minister Pavlis kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmieta. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona