Opozícia bude hľadať spoločný postup k problémom Váhostavu

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 10:26 • 2 min
Opozícia bude hľadať spoločný postup k problémom Váhostavu

BRATISLAVA - Opozícia sa má v utorok dohodnúť na spoločnom postupe pred stredajšou mimoriadnou schôdzou parlamentu o Váhostave. Na stretnutie prídu zástupcovia všetkých opozičných subjektov. Opozičné rokovanie iniciovalo KDH.

slovakia

left justify in out

Podľa kresťanských demokratov pozvánka na schôdzu NR SR k Váhostavu prišla bez obsahu, čo je výsmechom a ukážkou toho, že ide o hasenie situácie. Zároveň upozorňujú, že z posledných deviatich rokov vládne sedem rokov Robert Fico a preto práve on je úplne zodpovedný za tento stav.

 

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos upozornil, že s iniciatívou zvolať schôdzu o Váhostave prišli Most-Híd a KDH. Predseda NR SR Peter Pellegrini však nepočkal na podanie návrhu, ale zvolal schôdzu sám. "Našou úlohou bolo vyvolať tlak na vládu, aby konala. To sa stalo, vláda na tento tlak reagovala a predseda parlamentu na pokyn premiéra zvolal mimoriadnu schôdzu. Vláda prinesie do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní návrh zákona, lex Váhostav. Schvaľovať lex Váhostav v skrátenom konaní má zmysel vtedy a len vtedy, ak sa tým zlepší situácia živnostníkov, nezabezpečených veriteľov Váhostavu,“ konštatoval Solymos. Všetky ostatné systémové opatrenia a legislatívne zmeny môže parlament riešiť v riadnom konaní.

 

Schôdza veriteľov, ktorá má schvaľovať reštrukturalizačný plán Váhostavu, sa má konať 30. apríla. "Parlament má jedinú možnosť, upraviť podmienky, za ktorých možno schváliť reštrukturalizačný plán a prebiehajúce reštrukturalizácie upraviť prechodnými ustanoveniami. Pre Most-Híd je prijateľné len také riešenie, ktoré bude spĺňať dve podmienky - garantovať nezabezpečeným veriteľom viac ako 15 %, my sme navrhovali minimálnu mieru uspokojenia pohľadávok veriteľov v reštrukturalizácii vo výške 50%. Druhou podmienkou je, aby ťarchu reštrukturalizácie musia znášať aj majitelia reštrukturalizovanej firmy a jej manažéri, lebo oni ten stav spôsobili,“ povedal Solymos.

 

Ako predseda poslaneckého klubu Most-Híd dodal, ak Juraj Široký ako majiteľ a štatutár s toľkými štátnymi zákazkami doviedol Váhostav do tohto stavu, tak nech participuje na uspokojení záväzkov Váhostavu. Široký by mal podľa Solymosa založiť svoj hotel v prospech veriteľov, keď treba, nech napríklad svojim hotelom garantuje, že z budúcich príjmov živnostníkov vyplatí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies