Opozícia balíček zákonov na pomoc mladým posunula na máj

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 12:56 • 2 min
Opozícia balíček zákonov na pomoc mladým posunula na máj

BRATISLAVA - Opoziční poslanci dnes presunuli balíček deviatich zákonov, ktoré majú pomôcť lepšiemu uplatneniu sa mladých, na májovú schôdzu parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Keďže neboli dokončené rokovania s ministerstvami, chceme návrhy presunúť na ďalšiu schôdzu," vysvetlil za predkladateľov nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

 

Opozícia o zmenách diskutuje s ministerstvami školstva, sociálnych vecí a spravodlivosti, pretože návrhy sa týkajú týchto rezortov. Poslanci sa snažia získať podporu pre predložené právne normy. "Mladí od 20 do 29 rokov tvoria až tretinu všetkých nezamestnaných. Samotná vláda zverejnila v Stratégii SR pre mládež na roky 2014 až 2020, že 70 percent mladých chce odísť zo Slovenska," uviedol pri predstavení zákonov Beblavý. 


Opozičné strany navrhujú právo na štátom financovanú absolventskú prax s príspevkom u zamestnávateľov, ktorí reálne absolventov prijímajú. Žiaci stredných odborných škôl by mali povinne vykonávať prax u skutočných, reálnych zamestnávateľov. V službách zamestnanosti by sa mala zaviesť možnosť uhrádzať zamestnávateľom náklady na praktické vyučovanie. Verejný sektor by mal uznávať aj prax získanú počas štúdia a v rámci živnosti. 


Podporu zamestnávania absolventov by podľa opozície pomohlo zlepšiť aj zníženie odvodov pre zamestnávateľa podobne, ako to dnes funguje u dlhodobo nezamestnaných. Zamestnávateľ, ktorý zamestná absolventov stredných a vysokých škôl, by 12 mesiacov za nich platil nižšie odvody. Zjednotiť by sa mala aj suma, z ktorej stredoškoláci a vysokoškoláci nemusia platiť odvody, na úroveň 159 eur. 


Ministerstvo školstva by malo informovať žiakov, študentov a rodičov o platoch a miere nezamestnanosti absolventov stredných a vysokých škôl podľa jednotlivých škôl a odborov. Predchádzajúci minister Eugen Jurzyca zaviedol túto povinnosť pre vysoké školy, terajší minister Dušan Čaplovič so zverejňovaním prestal. Povinnosť zverejňovať údaje o zamestnanosti by sa mala rozšíriť aj o stredné školy. Rodičia i študenti by tak vedeli lepšie posúdiť úspešnosť školy pri uplatňovaní študentov na trhu práce. 


Rovnako by verejný sektor v niektorých oblastiach mal znížiť triedy požadovaného vzdelania z vysokoškolského na bakalárske. Skrátiť by sa podľa Beblavého mala aj dĺžka povinnej praxe pre právnické profesie opäť na tri roky, ktorú minister spravodlivosti Tomáš Borec na začiatku volebného obdobia predĺžil na päť. Advokáti, notári či exekútori by tak mohli profesijné skúšky skladať po troch a nie piatich rokoch praxe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies