Opozícia: Ak sú poplatky v zdravotníctve zlé, zrušme aj prednostné vydanie pasu

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 16:58 • 2 min
Opozícia: Ak sú poplatky v zdravotníctve zlé, zrušme aj prednostné vydanie pasu

BRATISLAVA - Ak sú poplatky za prednostné vyšetrenie u lekára zlé, zrušme aj poplatky za prednostné vydanie občianskeho preukazu, cestovného pasu či za zrýchlený zápis do katastra nehnuteľností.

slovakia

left justify in out

Takto reagovali v diskusii o rušení poplatkov v ambulanciách opoziční poslanci Viliam Novotný (nezaradený) a Zsolt Simon (Most-Híd) na vyjadrenie Antona Martvoňa zo Smeru-SD. Ten sa pýtal, prečo by sa malo platiť za prednostné vyšetrenie u lekára, keď na úradoch sa za prednostné vybavenie neplatí.
     

"Zrušme poplatky v celej verejnej správe," reagoval Simon, podľa ktorého by sa teda nemalo platiť ani za rýchle vydanie cestovného pasu. Novotný doplnil, že ak sa na poplatky máme pozerať Martvoňovou optikou, tak je nesociálne, ak človek chce rýchlejšie občiansky preukaz či cestovný pas, zaplatí si to a dostane ho. "Ako k tomu prídu tí, ktorí na tento poplatok nemajú?" spýtal sa Novotný.
     

Zároveň dodal, že novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá má okrem iného zrušiť poplatky v ambulanciách, nevyrieši problém s poplatkami. "Poplatky nezmiznú, len sa premenujú," vyhlásil v diskusii k právnej norme, ktorú parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska na opätovné prerokovanie.
     

Zákon podľa Novotného ešte prehĺbi chaos s poplatkami, ktorý už dnes existuje. Ambícia zákona pritom bola urobiť s poplatkami poriadok. Právnu normu zároveň považuje poslanec za nejednoznačný. Ďalším problémom zákona je podľa Novotného zrušenie prednostných vyšetrení. Poukazuje na to, že sa nebúria prevažne lekári, ale skôr pacienti. Novotný sa nazdáva, že ak je pacient ochotný zaplatiť za prednostné vyšetrenie, nemala by sa mu táto možnosť brať.
     

Novotný poukázal na niekoľko možných riešení. Podľa neho by mal existovať zoznam poplatkov za úkony, ktorý by bol centrálne registrovaný. Pripraviť by ho malo ministerstvo zdravotníctva a mal by obsahovať aj pevné ceny. Alebo by sa mohol podľa Novotného rozšíriť ochranný limit na poplatky a doplatky. Najhorším riešením bude podľa neho, ak Smer-SD prelomí prezidentovo veto a opäť schváli zákon prehlbujúci chaos.
     

Zrušenie poplatkov podľa návrhu Smeru-SD neteší ani SaS. Liberáli sú tiež presvedčení, že poplatky zo zdravotníctva nezmiznú. "Možno len pôjdu mimo systém bez akejkoľvek kontroly," uviedli. Poslankyňa Jana Kiššová je za reguláciu poplatkov, ale nie spôsobom, ako to navrhol Smer-SD. K právnej norme má podobné výhrady ako Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona