Oponenti prezidenta Burundi sa zjednotili, hlave štátu vyhlásili vojnu

NETKY.SK • 24 December 2015, 09:38 • 2 min
Oponenti prezidenta Burundi sa zjednotili, hlave štátu vyhlásili vojnu

KIGALI - Oponenti burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu sa spojili do jedného hnutia a hlave štátu vyhlásili vojnu. S odvolaním sa na jedného z lídrov rebelov o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Plukovník Edouard Nshimirimana uviedol, že nové hnutie, nazvané Republikánske sily Burundi, si za svoju hlavnú prioritu dalo ochranu ľudí, ktorí sú dennodenne zabíjaní kvôli svojmu nesúhlasu, aby Nkurunziza viedol krajinu tretie funkčné obdobie.


"Na základe toho budeme bojovať, až pokým Nkurunziza nebude zbavený funkcie," uviedol Nshimirimana, ktorý v septembri odišiel z burundskej armády.


Vo východoafrickom Burundi vládne už niekoľko mesiacov napätie súvisiace s rozhodnutím hlavy štátu uchádzať sa po tretí raz o úrad prezidenta. V júlových voľbách síce zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať. Od 26. apríla, keď Nkurunziza oznámil, že sa bude uchádzať o úrad hlavy štátu, zahynulo pri nepokojoch najmenej 400 ľudí, takmer 3500 úrady zatkli a 220.000 ďalších z krajiny utieklo
Komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn pred týždňom uviedol, že Burundi je v dôsledku politických represálií na pokraji občianskej vojny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies