Opička Grady priniesla nádej pre chlapcov s rakovinou

NETKY.SK • 24 Marec 2019, 10:38 • 2 min
Opička Grady priniesla nádej pre chlapcov s rakovinou

BRATISLAVA - Vedci urobili výrazný pokrok k tomu, aby dokázali pomôcť chlapcom s rakovinou ostať plodnými. O svojich zisteniach informujú v magazíne Science.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo ženy a dievčatá, ktoré sa liečia z rakoviny, si môžu dať zmraziť vajíčka, aby neskôr mohli mať deti, a dospelí muži si môžu rovnako uchovať spermie, túto možnosť nemajú chlapci, ktorí ešte neprešli pubertou a liečba rakoviny môže poškodiť ich nevyvinuté semenníky. Následkom liečby je v dospelosti neplodná asi tretina mužov, ktorí v detstve prekonali rakovinu.

Dôkazom prelomového výskumu je opička Grady, ktorá je prvým primátom narodeným s použitím zmrazených vzoriek semenníkov jej otca, ktoré odobrali ešte predtým, ako sa u neho začala puberta.

Vedci z univerzity v Pittsburghu a Národného inštitútu detského zdravia a ľudského rozvoja začali svoj výskum s piatimi samcami makakov rhesus (Macaca mulatta). Ich semenníky ešte neprodukovali spermie, keďže ešte nezačali pubertu. Následne každému z nich odobrali jeden semenník, pokrájali ho na malé kúsky a fragmenty dali zamraziť. Asi o polroka neskôr ich zneplodnili. Potom rozmrazili fragmenty uchovaných semenníkov a aplikovali im ich pod kožu. Počas puberty tkanivo dospelo a začalo produkovať spermie. Tie použili na oplodnenie vajíčka a výsledkom je Grady.

 

obrazok


Spermie pritom začalo produkovať niečo cez osem z každých desiatich vzoriek tkaniva. Vedci následne oplodnili 138 vajíčok metódou ICSI (intracytoplazmatická injekcia spermie) a do raných štádií embrya sa vyvinuli štyri z desiatich vajíčok. Samiciam makaka implantovali 11 embryí, čo viedlo k jednému tehotenstvu a jednému zdravému mláďaťu.

Kyle Orwig z fakulty medicíny pittsburghskej univerzity je presvedčený, že ich technológia je pripravená na klinické testy na ľuďoch. Iní vedci by však predtým radi videli ďalšie výsledky.

BBC tiež upozorňuje, že najväčším rizikom tohto postupu je možnosť, že dieťaťu spolu s tkanivom vrátia aj rakovinu. Ak by totiž tkanivo obsahovalo nejaké rakovinové bunky, tie by spolu s ním zmrazili a vrátili do tela dieťaťa. Najväčší problém predstavujú rakoviny krvi - leukémia a lymfóm, a tiež, samozrejme, rakovina semenníkov. Lekári by si tiež museli byť istí, že proces nepoškodil genetický materiál v spermiách.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona