Opica má autorské právo na vlastnú selfie, tvrdia ochrancovia zvierat

NETKY.SK • 23 September 2015, 11:20 • 2 min
Opica má autorské právo na vlastnú selfie, tvrdia ochrancovia zvierat

LOS ANGELES - Makakovi Narutovi, ktorý si sám vytvoril takzvané selfie, by mali priznať autorské práva na tieto snímky. Zároveň by ho za ich doterajšie použitie mali odškodniť. Tvrdí to žaloba organizácie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), ktorú v utorok podali na okresný súd v San Franciscu.

slovakia

left justify in out

Šesťročný Naruto žijúci v rezervácii na indonézskom ostrove Sulawesi vytvoril pred štyrmi rokmi niekoľko snímok na nestráženom fotoaparáte britského fotografa Davida Slatera. Snímky sa po zverejnení Slaterom stali známymi, fotograf ich doteraz šíril ako svoje, čo sa nepáči organizácii PETA. "Naruto má právo vlastniť a získať prospech na základe autorského práva rovnakým spôsobom a v rovnakom rozsahu ako ktorýkoľvek autor," uviedli zástupcovia organizácie v žalobe, pričom upozorňujú, že fotografie makaka vznikli jeho úmyselným a dobrovoľným konaním bez pomoci Slatera.


Podľa vyjadrenia fotografa, žaloba ho zarmútila a vidí v nej snahu o získanie pozornosti. "Mám pochopenie pre zvieratá, aby mali právo na majetok za určitých okolností, no v žiadnom prípade nemyslím autorské právo," uviedol Slater, ktorý v USA vydal knihu fotografií, pričom jedna zo selfie Naruta zdobí obálku. Žalobu zástupcovia PETA odôvodnili práve touto knihou. Konanie v mene Naruta podľa nich vyplýva z jeho neschopnosti právnej obrany a tiež nedostupnosti. Okrem priznania vlastníckeho práva Narutovi a jeho finančného odškodnenia, zástupcovia PETA súd žiadajú, aby im umožnil spravovať Narutove práva za podmienky, že všetku finančnú odmenu použijú pre jeho prospech a prospech jeho rodiny a komunity vrátane ochrany jeho habitatu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona