Operná hviezda José Cura sa vráti na scénu Opery SND

NETKY.SK • 16 Február 2015, 11:33 • 2 min
Operná hviezda José Cura sa vráti na scénu Opery SND

BRATISLAVA - Svetoznámy tenorista José Cura zavíta v septembri na Slovensko. Argentínsky operný spevák slávnostne otvorí 96. sezónu Slovenského národného divadla (SND).

slovakia

left justify in out

Na doskách Opery SND sa predstaví 18. septembra v úlohe chorobne žiarlivého Cania v Komediantoch od talianskeho skladateľa Ruggiera Leoncavalla, agentúru SITA o tom informovalo národné divadlo, ktoré už na predstavenie začalo predávať vstupenky. "Opera Komedianti patrí medzi výnimočné diela talianskeho verizmu. Prekvapí pôsobivým hudobným spracovaním a efektnou kresbou prostredia v réžii generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského," avizuje SND. Milovníci opery sa zároveň môžu tešiť aj na úvodné predstavenie večera, ktorým bude operná dráma Sedliacka česť od talianskeho skladateľa Pietra Mascagniho rovnako v réžii Mariána Chudovského.

 

Príbeh opery Komedianti sa odohráva v prostredí kočovných komediantov na juhu Talianska. Je založený na vzťahu plnom nedôvery medzi principálom Caniom a jeho ženou Neddou. Chronická žiarlivosť donúti Cania zakázať ostatným hercom kontakt s jeho manželkou. O jej láske a náklonnosti však už dávnejšie sníva aj herec Tonio, ktorý sa po získaní informácií o Neddinom milencovi, dedinčanovi Silviovi, rozhodne pre zúfalý čin a oznámi Caniovi, že mu je jeho žena skutočne neverná. 

Ako pripomína SND, José Cura je známy nielen viacnásobnými medzinárodnými oceneniami, ale i originálnou interpretáciou operných postáv a inovatívnymi koncertnými vystúpeniami na prestížnych svetových operných scénach, ako je napríklad Metropolitná opera v New Yorku, Kráľovská opera v Londýne alebo La Scala v Miláne. Okrem speváckeho talentu sa José Cura dostal do povedomia aj ako skladateľ, dirigent, operný režisér, scénograf a aj herec. Ovláda šesť hudobných nástrojov a zložil niekoľko skladieb vrátane náboženských diel, ako je napríklad Stabat mater, ktorú vo svetovej premiére uviedol v Katedrále svätého Mikuláša v Českých Budějoviciach koncom minulého roka. V Slovenskom národnom divadle zaznamenal mimoriadny úspech v roku 2012, keď sa predstavil v titulnej postave Verdiho Ottela. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies