Operná hviezda Diana Damrau zaspieva v Opere SND

NETKY.SK • 11 August 2014, 13:07 • 2 min
Operná hviezda Diana Damrau zaspieva v Opere SND

BRATISLAVA - Prvá operná scéna Slovenska avizuje hviezdu svetových scén, sopranistku Dianu Damrau.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková, vystúpenie Diany Damrau Opere SND je síce naplánované na sklonku roka, na 11. decembra, no už teraz je o lístky naň veľký záujem. Hviezdna sopranistka Diana Damrau stvárni jednu z hlavných postáv Belliniho opery Puritáni Elvíru "vďaka výborným medzinárodným aj priateľským kontaktom hudobného riaditeľa a šéfdirigenta Opery SND Friedricha Haidera", doplnila Pažítková.

 

Hudobní znalci a nadšení obdivovatelia oceňujú spevácke umenie Diany Damrau, "ktorým vie vyšperkovať svoje koloratúry, dokonalú techniku, veľký zmysel pre drámu a skutočné emócie, ktoré z javiska odovzdáva svojim divákom. Diana Damrau je osobnosťou, ktorá vyžaruje z pódia vzácnu energiu a noblesu", uviedla ďalej Pažítková. Pripomenula, že sopranistka je známa štýlovým stvárnením úloh v operách Wolfganga Amadea Mozarta a Richarda Straussa, ale aj Vivaldiho, Beethovena, Rossiniho, Donizettiho, Verdiho, Wagnera a mnohých ďalších. Interpretuje tiež piesne Richarda Straussa, Brahmsa, Mendelssohna, Schumanna, Chopina, Liszta, Mahlera či Berga. 

 

Diana Damrau debutovala v Covent Garden v roku 2003 ako Kráľovná noci v Mozartovej Čarovnej flaute. Nasledujúci rok to už bola La Scala pod taktovkou Riccarda Mutiho, v roku 2005 Metropolitná opera v New Yorku. K týmto scénam, na ktorých pravidelne hosťuje, pribudli Viedenská a Bavorská štátna opera a tiež prestížne koncertné sály ako Carnegie Hall a viedenský Musikverein. Umelkyňa nahráva pre EMI, Virgin Classics, DG, Opus Arte a ďalšie známe gramofónové spoločnosti. "Diváci v Carnegie Hall si určite radi spomínajú na moment, keď v bezprostrednej atmosfére umelkyňa ladila s orchestrom ako dirigent, a tak jej slávny Zubin Mehta prepožičal na chvíľu taktovku. Takto sa stala prvou a zrejme zatiaľ jedinou 'dirigentkou' Viedenských filharmonikov," priblížila nevšednú umelkyňu Pažítková.

 

Video zo spomínaného koncertu

 

 

Puritáni s Dianou Damrau sú na programe národného divadla v jeho historickom sídle na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 11. decembra. Viac informácií o programe novej sezóny SND možno nájsť na webstránke divadla https://www.snd.sk. Vstupenky sa dajú kúpiť online a oddnes aj v pokladni novej budovy SND na Pribinovej ulici v Bratislave a od 18. augusta aj v pokladni v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies