Operatívny lízing má sprístupniť ceny elektromobilov

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 15:11 • 2 min
Operatívny lízing má sprístupniť ceny elektromobilov

BRATISLAVA - Vyššia obstarávacia cena elektromobilu v porovnaní s konvenčným motorom už v súčasnosti prestáva byť prekážkou. Automobilky z roka na rok ceny týchto vozidiel znižujú, na druhej strane prevádzkové náklady na elektromobil sú nižšie než v prípade áut so spaľovacím motorom.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Business Lease Slovakia Björn van den Berg, vysokej vstupnej investícii sa dá vyhnúť prostredníctvom operatívneho lízingu.

 

Jeho základom je, že firma platí len dobu využívania vozidla, teda rozdiel medzi obstarávacou a zostatkovou hodnotou. Tým, že majú elektromobily vysokú zostatkovú hodnotu, mesačné platby sa dajú nastaviť rovnako ako pri bežných vozidlách. Impulzom pre rozvoj môžu byť podľa Berga aj komplexné riešenia elektromobility - zabezpečenie elektromobilu, nabíjacej stanice a súvisiacich služieb.

 

Slovensko má už dnes jednu z najhustejších nabíjacích sietí v Európe aj vo svete v prepočte na počet elektromobilov v krajine. Viac je to len v Estónsku a na Malte. Vodiči takýchto vozidiel môžu na Slovensku využívať vyše 50 verejne prístupných a bezplatných nabíjacích bodov, pričom táto sieť sa z roka na rok zhusťuje. Verejné nabíjacie body sú dôležité najmä pri rýchlonabíjaní, kde sa dá v závislosti od veľkosti batérie a výkonu stanice nabiť batéria na 80 % za 30 minút.

 

Väčšina známych automobiliek ako Tesla, BMW, Volkswagen, Nissan, Kia, Audi v súčasnosti ponúka modely áut s dojazdom od 150 do 420 kilometrov na jedno nabitie. Podľa štatistík pritom väčšina vodičov nenajazdí viac ako 100 km denne, čo zodpovedá dojazdu elektromobilov. Základom je návyk, aby si užívateľ pri každom odstavení elektromobilu na parkovacie miesto, doma alebo v práci, napojil vozidlo na zdroj nabíjania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies