Operácia ruských síl v Sýrii povedie k posilneniu bezpečnosti Turecka

NETKY.SK • 8 Október 2015, 13:35 • 2 min
Operácia ruských síl v Sýrii povedie k posilneniu bezpečnosti Turecka

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že postup Ruska v Sýrii vedie k posilneniu stability a bezpečnosti pri hraniciach s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili v dôsledku občianskej vojny v Sýrii, v ktorej Ankara podporuje povstalcov bojujúcich proti vládnej armáde, zatiaľ čo Rusko je jedným z najoddanejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Napätie sa vystupňovalo ešte viac po tom, ako v uplynulých dňoch turecký vzdušný priestor opakovane narušili ruské lietadlá, ktoré v Sýrii v rámci podpory Asadovej armáde podnikajú nálety na pozície povstalcov.

 

Hovorca Peskov zopakoval, že cieľom pôsobenia ruských jednotiek v Sýrii je prispieť k zachovaniu jej územnej a politickej celistvosti, čo súčasne prispeje k posilneniu stability a bezpečnosti v regióne priľahlom k hraniciam Tureckej republiky. Rusko tak napomáha stabilitu a bezpečnosť pri hraniciach Turecka, vysvetlil Peskov.

 

Kremeľský hovorca poukázal na to, že dlhší čas trvajúce operácie koalície pod vedením USA v Sýrii neviedli k oslabeniu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). "Naopak, územie, kontrolované islamistami sa len rozšírilo, čo destabilizuje situáciu v regióne," upozornil Peskov.

 

Dmitrij Peskov ďalej pred novinármi uviedol, že podľa sociologických prieskumov kroky prezidenta Vladimira Putina v zahraničnej politike majú "fakticky absolútnu" podporu ruských občanov. Hovorca tak reagoval na otázku, či je možné zmeniť rozhodnutie o nasadení ruských ozbrojených síl v Sýrii, ak klesne podpora tohto rozhodnutia zo strany verejnosti.

 

Rusko, ktoré je hlavným Asadovým spojencom, podniká už týždeň vzdušné útoky v Sýrii, pričom Moskva tvrdí, že bombarduje výlučne pozície teroristickej organizácie Islamský štát.

 

Predstavitelia umiernenej sýrskej opozície a Západ však tvrdia, že Rusi útočia na iné skupiny vzbúrencov, pričom hlavným cieľom ich vojenských operácií v Sýrii je záchrana režimu Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies