Operácia armády proti drogovému kartelu v Mexiku si vyžiadala najmenej 7 obetí

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 08:29 • 2 min
Operácia armády proti drogovému kartelu v Mexiku si vyžiadala najmenej 7 obetí

GUADALAJARA - Najmenej sedem ľudí prišlo v noci nadnes o život pri zásahu armády a polície proti drogovému kartelu v štáte Jalisco na západe Mexika, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predpokladaní členovia drogového kartelu zastavovali autobusy a nákladné autá na kľúčových hlavných cestách v Guadalajare, hlavnom meste štátu Jalisco, ako aj v ďalších mestách. Okrem toho podpálili najmenej 11 pobočiek bánk a päť čerpacích staníc.

 

Ostreľovali aj armádny vrtuľník, pričom zastrelili troch vojakov a posádku donútili núdzovo pristáť. Zranených bolo pritom desať vojakov a dvaja príslušníci federálnej polície. Traja vojaci sú naďalej nezvestní, uviedlo vo svojom vyhlásení ministerstvo obrany. Podľa neho sa vrtuľník zapojil do ofenzívy proti drogovému kartelu, ktorá mala názov Operácia Jalisco.

 

Guvernér štátu Aristoteles Sandoval na tlačovej konferencii informoval, že násilnosti boli reakciou na operáciu, ktorej cieľom bolo "skoncovať s bezprávím a zadržať všetkých vodcov tohto kartelu". Sandoval neuviedol, na ktorý z drogových kartelov sa operácia zamerala, ale úrady v poslednom období zvádzali boj s kartelom Jalisco New Generation. V apríli totiž jeho príslušníci zabili 15 policajtov, predtým sa pokúsili zabiť komisára bezpečnostnej služby a spáchali aj ďalšie útoky.

 

Sandoval informoval, že kartel na území štátu Jalisco zatarasil 39 ciest, čo postihlo 25 obcí a miest. Zadržaných bolo podľa jeho slov 19 ľudí, pričom došlo k štyroch ozbrojeným konfrontáciám. Zranenia utrpelo 19 osôb vrátane troch civilistov.

 

Bývalý dôstojník mexickej tajnej služby Alejandro Hope pre agentúru AP uviedol, že násilná reakcia kartelu na operáciu vládnych síl je dôkazom jeho súdržnosti a schopnosti reagovať na útoky. Vyslovil predpoklad, že v dôsledku vládnej operácie kartel ešte viac posilní ochranu svojho vodcu, za ktorého je pokladaný Nemesio Oseguera Cervantes, zvaný aj El Mencho.

 

Hope súčasne spochybnil správnosť rozhodnutia ísť hneď po vodcoch gangu - podľa neho by bolo lepšie zamerať sa najskôr na lídrov stredného rangu. Iný odborník na bezpečnosť, Jorge Chabat, sa nedomnieva, že by reakcia kartelu na policajnú operáciu mohla vládne sily odradiť. "Nemyslím si, že federálna vláda ich nechá na pokoji," vyhlásil.

 

Blokády ciest po operáciách vládnych síl proti drogovým kartelom a lokálne prestrelky sa v niektorých štátoch Mexika odohrali aj v uplynulých týždňoch, ale situácia v štáte Jalisco bola bezprecedentná, konštatovala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies