Opera SND v premiére uvedie pôvodnú rozprávku pre deti i dospelých

NETKY.SK • 26 Apríl 2019, 18:04 • 2 min
Opera SND v premiére uvedie pôvodnú rozprávku pre deti i dospelých

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo (SND) finišuje vo svojej historickej budove v Bratislave s prípravou inscenácie Rozprávka o šťastnom konci. Jej premiéra sa uskutoční v sobotu 27. apríla a vo štvrtok 2. mája.

slovakia

left justify in out

"V zadaní rozprávky pre rodinnú operu som dostal od SND voľnú ruku. Nie som avantgardný skladateľ, skôr tvorím melodickejšiu hudbu. Taká je vhodnejšia pre detského návštevníka," na piatkovej tlačovej konferencii zdôvodnil autor hudby Peter Zagar.

 

Podľa režiséra Svetozára Sprušanského dozrela doba na dielo o dobrote, pravde, láske, šťastí, skutočných mravných hodnotách.

 

"V našej rozprávke nechýba humor ani napätie, javisková poézia ani scénická premenlivosť, nádherná malebná dekorácia, farebné hýrivé vtipne kostýmy, dramatické momenty, nečakané zvraty, javiskové fígle. Divák dostane plnú dávku opery s melodickým základom," konštatuje Sprušanský, ktorý je aj dramaturgom a libretistom predstavenia.

 

img

Zľava spoluautor libreta spisovateľ Daniel Hevier a sopranistka Jana Bernáthová počas tlačovej konferencie Opery Slovenského národného divadla pred premiérou opery pre deti. Zdroj: TASR

 

Jeho text vypointoval do záverečnej podoby básnik Daniel Hevier. "Bol som si vedomý, že som robotník slova. I keď som sa podieľal na viacerých divadelných inscenáciách, toto je moja prvá opera a ešte pre deti. Účinkuje v nej mnoho malých a dospelých, aby bolo na čo pozerať aj počúvať. Komparz je viac ako len komparz, sú to plnohodnotní partneri aj spievajúcich postáv, aby to vyznelo najmä v zborových častiach a finálových číslach," zdôvodnil Hevier.

 

Zagarovo dielo s orchestrom Opery SND hudobné naštudoval dirigent Dušan Štefánek. Scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová, dekoráciu namaľoval ilustrátor Vladimír Král. Autorkou choreografie je Silvia Hudec Beláková. Okrem tanečných kreácií členov opery inscenáciu spestrujú šiesti akrobatickí tanečníci – parkúristi.

 

Na otáčavom javisku účinkujú speváci Lenka Máčiková, Adriana Banásová, Pavol Remenár, Filip Tůma, Jana Bernáthová, Martina Masaryková, Andrea Pietrová, Denisa Hamarová, František Ďuriač, Juraj Peter, Denisa Šlepkovská, Dominika Krčištová, Andrea Vizvári, Barbora Dvorská, Katarína Juhásová, Judita Andelová, Juraj Kuchra, Matúš Šimko, Roman Krško, Marek Pobuda. V úlohách hviezdičiek a lúčnych kobyliek sa predstaví 16 malých spevákov z Pressburg Singers.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies