Opera SND uvedie Rigoletta v exkluzívnom obsadení s anglickým hosťom

NETKY.SK • 5 November 2018, 18:55 • 2 min
Opera SND uvedie Rigoletta v exkluzívnom obsadení s anglickým hosťom

BRATISLAVA - Opera SND privíta v stredu 7. novembra na domovskej scéne úspešného anglického barytonistu Simona Keenlysideho ako Rigoletta v rovnomennej opere Giuseppe Verdiho. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

slovakia

left justify in out

Simon Keenlyside, rodák z Londýna, získal za svoje výnimočné výkony množstvo prestížnych ocenení, medzi nimi Cenu Olivier Award (2006), ECHO Klassik (2007), v roku 2011 vyhlásili umelca za najlepšieho vokalistu roka v USA (Year Award).

 

Rigoletto a Don Giovanni patria k preferovaným postavám Simona Keenlysideho. K najnovším umelcovým angažmánom patrí Metropolitná opera v New Yorku, Štátna opera vo Viedni, La Scala v Miláne.

 

Popri už spomínaných scénach je častým hosťom v Štátnej opere Hamburg, v Covent Garden v Londýne, v Bavorskej štátnej opere v Mníchove a na ďalších svetových javiskách.

 

Simon Keenlyside nechýba ani na významných koncertných pódiách, spolupracuje s mnohými renomovanými orchestrami, medzi nimi London Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Viedenskí a Berlínskí filharmonici, ale aj Česká filharmónia, pod taktovkou renomovaných dirigentov ako sú Sir Simon Rattle, Edward Gardner, Christian Thielemann, Riccardo Chailly či Richard Hickox.

 

Po prvý raz sa Simon Keenlyside predstaví na Slovensku, v Opere SND v inscenácii Verdiho Rigoletta v réžii popredného nemeckého tvorcu Martina Schülera stvárni hlavnú postavu tejto opernej drámy.

 

Ku skomponovaniu opery Rigoletto inšpirovala Giuseppe Verdiho dráma Victora Huga Kráľ sa zabáva. Charaktery hlavných protagonistov vykreslil tak majstrovsky, že ešte pred uvedením diela zasiahla cenzúra a odsúdila námet za nevkusne nemorálny.

 

Verdi spolu s libretistom umne, ale bez kompromisov, prešli cenzúre cez rozum a namiesto zhýralého kráľa prisúdili úlohu vojvodovi. Rigoletto je dvorný šašo, ktorý pomáha práve svojmu pánovi vojvodovi z Mantovy v milostných dobrodružstvách, netušiac, že obeťou vojvodovej túžby sa stane aj jeho krásna dcéra Gilda.

 

Pod taktovkou Martina Leginusa sa 7. novembra v ďalších úlohách predstavia Ľubica Vargicová (Gilda), Ľudovít Ludha (Vojvoda), Peter Mikuláš (Sparafucile), Denisa Hamarová (Maddalena), Jitka Sapara-Fischerová (Giovanna), Sergej Tolstov (Monterone) a ďalší umelci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona