Opera SND pozýva na Pucciniho Triptych

NETKY.SK • 15 Február 2017, 16:00 • 2 min
Opera SND pozýva na Pucciniho Triptych

BRATISLAVA - Unikátny zážitok sľubuje kompletný Pucciniho Triptych, ktorý Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie už tento týždeň. Premiéry sú v pláne v historickom sídle SND na Hviezdoslavovom námestí v piatok 17. februára o 18:00 a v nedeľu 19. februára o 17:00.

slovakia

left justify in out

SND upozorňuje, že tri operné jednoaktovky v talianskom jazyku - Sestra Angelika, Plášť a Gianni Schicchi prinesie opera so skorším začiatkom ako zvyčajne. Aj s prestávkami majú totiž spolu takmer štyri hodiny. Veľké sólistické obsadenie s Danielom Čapkovičom, Miroslavom Dvorským, Adrianou Kohútkovou, Máriou Porubčinovou, Gustávom Beláčkom a mnohými ďalšími hudobne pripravili dirigenti Rastislav Štúr a Martin Leginus. „Rukopis popredného činoherného režiséra Romana Poláka, ktorého čoraz viac láka aj opera, dá večeru zaujímavú scénickú podobu," avizuje SND.


Podľa Rastislava Štúra je Triptych spojením „úplne troch rozdielnych, samostatných opier“, dajú sa hrať a aj sa hrajú i samostatne. SND diela uvedie celé, bez škrtu jedinej noty, zdôraznil na tlačovej besede dirigent. Jednotlivé opery sú v SND vizuálne nepreštylizované. Spracovanie je v prvej časti inšpirované duchovnom, v druhej sociálnymi témami a tretia časť je taliansko-felliniovská, opísal podobu inscenácie kostýmový výtvarník Peter Čanecký. Trojicu diel zjednocuje podľa režiséra Poláka smrť v rôznych jej podobách. Spojenie jednoaktoviek je dobré pre diváka, povedal na dnešnej tlačovej besede režisér a zároveň šéf Činohry SND Polák o pripravovanej premiére, na ktorej sa podieľa aj Opera Národného divadla moravskosliezskeho v Ostrave.


Triptych od Giacoma Pucciniho tvoria tri jednoaktové diela, ktoré sú témou i hudobne žánrovo kontrastné. Prvý príbeh Sestra Angelika (Suor Angelica) je komornejší, odohráva sa medzi múrmi kláštora. Uchýli sa doň mladá šľachtičná Angelika, zatracovaná kvôli nemanželskému dieťaťu. Keď sa dozvie o smrti svojho potomka, rozhodne sa zomrieť.

 

Tragický príbeh pod názvom Plášť (Il Tabarro) zavedie divákov medzi lodníkov na parížskej Seine. Je o klasickom trojuholníku, o žiarlivosti, kde však podstatnú úlohu zohráva odcudzenie.

 

Pre námet na tretí príbeh Gianni Schicchi siahli tvorcovia dokonca po diele veľkého Danteho a z jeho majestátnej Božskej komédie si vybrali historku o tom, ako prešibaný sedliak Gianni Schicchi podfukom príde k bohatstvu, priblížilo Triptych SND. Na slovenských scénach sa uvádzajú jednotlivé diela, ale spolu ich divadlá neponúkajú, napríklad prvý príbeh Triptychu - Sestra Angelika má na scéne SND premiéru. Uvedenie všetkých troch opier v rámci jedného večera je výsledkom snáh Opery SND uvádzať diela, ktoré doteraz na Slovensku nezazneli, upozornil na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Opery SND Slavomír Jakubek.


Po premiérach je Pucciniho Triptych do konca divadelnej sezóny na programe 4. marca, 23. apríla a 21. mája. Viac informácií o programe národného divadla možno nájsť na jeho webstránke https://www.snd.sk.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies