Opera prinesie v novej sezóne štyri premiéry a koncert Juana Diega Floreza

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 10:12 • 2 min
Opera prinesie v novej sezóne štyri premiéry a koncert Juana Diega Floreza

Opera prinesie v novej sezóne štyri premiéry a koncert Juana Diega Floreza

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Opery Slovenského národného divadla (SND) Peter Dvorský dnes na tlačovej konferencii v novej budove SND informoval o dramaturgickom pláne na 91. sezónu. "Všetky diela, ktoré budeme hrať ako nové, už boli zazmluvnené, zmluvy podpísané so všetkými tvorcami, vyrovnal som sa s tým, sú tam slušné diela," uviedol Dvorský, ktorý vstúpil do sezóny, už keď bol dramaturgický plán postavený. Šéf operného súboru zvlášť vyzdvihol nutnosť detskej opery, ktorá je žiadaná. Nová sezóna prinesie detskému divákovi operu Benjamina Brittena Kominárik. "Od tohto diela si veľa sľubujem, lebo deti potrebujú tiež niečo nové počuť a vidieť," komentoval Dvorský.
      V októbri bude mať premiéru rané dielo Giuseppe Verdiho Dvaja Foscariovci. "Je to ďalšia novinka pre naše divadlo, v SND sa ešte nehralo," pokračoval šéf Opery SND s tým, že hudobne dielo naštuduje vynikajúci rakúsky dirigent Friedrich Haider, divadelnú podobu mu dá renomovaný slovenský režisér Marián Chudovský. V hlavných úlohách sa popri Jolane Fogašovej a Louise Hudsonovej po prvý raz na doskách SND predstavia tenoristi Oleg Kulko a Rafael Alvarez a barytonista Miguelangelo Cavalcanti.
      Po dlhých rokoch sa na javiská SND vráti opera Giacoma Pucciniho Manon Lescaut. "Osobne sa tomu veľmi teším, je to jeho vrcholné dielo, aj keď ho komponoval veľmi mladý," vysvetlil Dvorský s tým, že nový titul hudobne naštuduje Rastislav Štúr a réžie sa chopí Ján Uličiansky.
      Na záver 91. sezóny zaznie v Opere SND Richard Strauss a jeho Gavalier s ružou. Uvedením tejto hudobnej komédie sa začnú kvalitatívne nové kontakty národných operných scén v Bratislave a Budapešti, pôjde o historicky prvú spoločnú koprodukciu. "Je to veľmi bohato obsadená opera, skoro každý zo sólistov bude mať šancu si v nej zaspievať, napriek tomu, že sa mnohí obávajú, či to zvládnu," uviedol Dvorský a zhodnotil, že všetko sa dá zvládnuť a neexistuje taká opera na svete, ktorá by sa nedala naučiť.
      Novú sezónu otvorí 12. septembra galakoncert popredných sólistov, orchestra a zboru s baletom SND.
      Operný súbor SND je však hneď na začiatku divadelnej sezóny pozvaný na 12. ročník prestížneho Pafos Aphrodite Festivalu na Cypre s inscenáciou opery Giacoma Pucciniho Bohéma. Zbor Opery SND bude od 25. októbra do 8. novembra účinkovať na Medzinárodnom hudobnom festivale v Macau, kde sa predstaví na jednom chrámovom koncerte a trikrát v inscenácii Verdiho opery Trubadúr.
      "Sezóna nebude pozostávať iba z operných diel, ale aj z koncertov, všetci s napätím očakávame veľkú hviezdu, ktorá by k nám mala prísť v budúcom kalendárnom roku vo februári," prezradil pre TASR Dvorský s tým, že ambíciou vedenia Opery SND je pozývať na Slovensko významných zahraničných hostí. Dôkazom je rozpracovaný projekt hosťovania popredného svetového tenoristu Juana Diega Floreza.
      Opera SND bude pokračovať v tradícii profilových koncertov napríklad s dielami G. Mahlera, R. Straussa, A. Dvořáka, pripomenie si aj 100. výročie narodenia Jána Cikkera. Na programe koncertov budú aj populárne diela filmovej a muzikálovej hudby. Opera chce zachovať kontinuitu aj v takých aktivitách ako sú predpremiérové Matiné, cyklus Konfrontácie a podujatia Klubu milovníkov opery.
      Celkom bude mať SND v sezóne 2010/2011 na programe 67 titulov, z toho 17 premiér. Operný súbor ponúkne štyri premiéry, činoherný osem a baletný súbor päť premiér. V repertoári SND ostáva 50 titulov, z toho 19 operných, 23 činoherných a osem baletných.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies