Opera a Balet SND pozývajú na spoločný večer s Ravelom

NETKY.SK • 19 September 2017, 14:16 • 2 min
Opera a Balet SND pozývajú na spoločný večer s Ravelom

BRATISLAVA - Spoločnou premiérou otvoria novú divadelnú sezónu Opera a Balet Slovenského národného divadla (SND). Prvou premiérou oboch súborov v 98. sezóne SND budú dve jednoaktovky z dielne majstra francúzskeho impresionizmu Mauricea Ravela.

slovakia

left justify in out

Na jednodejstvovú hudobnú komédiu Španielska hodinka a balet na motívy starogréckej mytológie Dafnis a Chloé sa publikum môže tešiť vo štvrtok 21. septembra a v sobotu 23. septembra o 19:00 na historickej scéne SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Agentúru SITA o tom informovalo SND.

Hudba impresionistov je na operných scénach výnimočná, toto obdobie preslávené najmä výtvarným umením totiž reprezentuje pomerne málo dramatických diel. To bolo dôvodom, pre ktorý sa Opera a Balet SND rozhodli predstaviť v rámci spoločného operno-baletného večera práve diela svetoznámeho hudobného predstaviteľa impresionizmu Mauricea Ravela (1875 -1937). Spojenie rôznych divadelných druhov je podľa SND tiež voľným pokračovaním dramaturgickej línie, ktorú v rokoch 2003 – 2008 odštartoval projekt spoločného baletno-operného večera s dielami Bélu Bartóka Drevený princ (balet) a Hrad kniežaťa Modrofúza (opera).

Operná Španielska hodinka ponúkne publiku klasickú vtipnú zápletku s ukrývaním milenca v skrini, ktorá je v Ravelovom hudobnom podaní plná šarmu a malebnosti. Hudobnú komédiu v jednom dejstve vo francúzskom jazyku naštudoval a diriguje mladý, no vo svete už známy a oceňovaný brazílsky dirigent Vinicius Kattah (1986). V réžii Pavla Smolíka ju stvárnia v prvej premiére Ľudovít Ludha, Terézia Kružliaková, Tomáš Juhás, Pavol Remenár a Gustáv Beláček. V druhej, sobotňajšej premiére sú avizovaní Jozef Kundlák, Monika Fabianová, Robert Smiščík, Filip Tůma a Juraj Peter.

Baletný príbeh Dafnisa a Chloé, inšpirovaný jedným z najkrajších zachovaných starovekých románov, posúva mladá japonská choreografka a dlhoročná baletná sólistka súboru SND Reona Sato (1980) do súčasnosti. Sato ako autorka libreta a choreografie, a zároveň režisérka diela pozve divákov sledovať spoločnú cestu Dafnisa a Chloé svetom detstva, nevinnosti a hier, vedúcu cez úskaliami dospievania, úspechy a rozčarovania, až po dospelosť. Tanečnú sondu do myslenia súčasných mladých ľudí a ich neľahkej cesty hľadania si svojho miesta v spoločnosti stvárnia v hlavných úlohách v prvej premiére Juraj Žilinčár a Valéria Stašková a v druhej Jean - Michel Reuter a Sumire Shojima. Na uvedení titulu spolupracuje katedra tanečnej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies